17.1.2010

Sokerimassa

Sokerimassa ei kyllä pärjää muotoiluominaisuuksissa marsipaanille, mutta kuivumisajalla pesee marsipaanin 6-0. Kaikkein parasta on mun mielestä sekoittaa näitä kahta suhteessa 50-50


Sokerimassan teen  ohjeella. Massa toimi erittäin hyvin ja oli helppo valmistaa. Rakettiglukoosia etsiessäni apteekista ilmoitettiin että sen valmistus on lopetettu? Itse tilasin sitten ulkomailta, mutta tietääkö kukaan saako tätä enää mistään?

Tässä vielä ohje (kopioitu suoraan Marielta):Muotoiltava sokerimassa

5 rkl vettä
12,5 g liivatejauhetta ( 4 tl )
2 rkl nestemäistä glukoosia (rakettiglukoosia saa apteekista, käytä 2 annospussia yhteen taikinaan)
1 tl glyseriiniä
500g tomusokeria
Kaulintaan tomusokeria tai maissitärkkelystä
elintarvikevärejä


Laita kylmä vesi pieneen kuumuutta kestävään kulhoon. Ripottele liivatejauhe pinnalle ja anna seisoa noin 5minuuttia.  laita vettä kattilanpohjalle pari centtiä. Kuumenna kiehuvan kuumaksi. Nosta liedeltä. Laske liivatevesikulho kuumaan veteen ja sekoita kunnes neste on kirkasta ja liivatejauhe on liuennut. Nosta kulho pois kuumasta vesikattilasta. Anna jäähtyä minuutin verran. Lisää nestemäinen glukoosi ja sekoita. Anna jäähtyä vielä 2minuuttia lisää glyseriini. Sihtaa tomusokeri isoon kulhoon. Kaada liivateglukoosiliuos joukkoon. Sekoita puulusikalla. Jos massa näyttää vetiseltä,lisää tomusokeria hieman. Sihtaa hieman tomusokeria tai maissitärkkelystä leivinpaperille. Kaada sokerimassa alustalle ja alusta massaa pari minuuttia leivän tavoin. Jos massa tuntuu tahmealta ja tarttuu käsiin, sihtaa joukkoon lisää tomusokeria ja vaivaa kunne smassa on sileetä ja pehmeetä eikä enää tahmaa. Kiedo massa välittömästi vähintään kaksinkertaisen kelmun sisään, tiiviisti. Jos kääreeseen jää ilmaa, massa alkaa kovettua. Voit värjätä massan jo valmistusvaiheessa tai sitä mukaa kun käytät sitä.  Värjäämiseen sopii kaikki saatavilla olevat elintarvikevärit. Säilytä huolellisesti kelmuun käärittynä ilmatiiviissä rasiassa muutaman viikon.
Käyttäessäsi massaa, ota tarvitsemasi pala ja kääri loput takaisin kelmun sisään. Voit halutessasi hieroa tilkan ruokaöljyä käsiisi ennen massan työstämistä. Vaivaa taikina pehmeäksi ja sileäksi tomusokerin avulla. Kauli levyksi ja ota kuviomuoteilla kuvioita tai paina silikonimuottiin, tai muotoile haluamaasi muotoon. Laita kovettumaan tukea vasten. Kun kuvio tai hahmo on kovettunut, voit maalata lisää yksityiskohtia elintarvikeväreillä.
Käytä koristeena kakkujen ja jälkiruokaannoksien päällä.