19.1.2010

Piparkakkuja

6.12.2009

Kotihippi toi kaupasta tukkupakkauksen piparkakkumaustetta, joten oli otettava härkää sarvista ja kokeilla tehdä ihan itse ihka ensimmäistä kertaa piparkakkutaikina.

Näistä tuli aika vaaleita ja pehmeitä, ei sellaisia tummia ja rapeita. Mutta kyllä tästäkin sai talon
aikaiseksi.

2 dl sokeria
1 dl siirappia
1 dl maitoa
150 g margariinia
1 kananmuna
2 tl leivinjauhetta
5-6 tl piparkakkumaustetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl perunajauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan sokeri, siirappi ja maito, hämmennä seosta kunnes se kiehahtaa. Kaada seos kulhoon paloitellun margariinin päälle, hämmennä kunnes margariini on sulanut. Lisää kananmuna samalla voimakkaasti vatkaten. Sekoita mausteet, leivinjauhe, perunajauhot ja pari desiä sokeria, kaada jauhoseos kulhoon. Sekoita loput jauhot mukaan ja anna levätä jääkaapissa kannen alla seuraavaan päivään.

Jos taikina tuntuu tahmealta, alusta mukaan lisää jauhoja leipomisvaiheessa. Paista pipareita n. 6 min 200 asteessa.

Talot on liimattu kasaan sulalla sokerilla. Vahingossa keksin, että sokerin saa irti paistinpannusta liottamalla pannua vedessä. Kaikkea sitä oppii... Koristeet pikeeriä, tomusokeri-vesi-seosta ja karamelleja.

Talot ja piparkakut lähtevät lahjaksi Leipurin äidin kummitytölle ja hänen siskolleen. Ja kuvat tietysti unohtui ottaa ennen pakkaamista...