16.1.2016

Talvipäivän herkku; Juustofondue

Olen aina tykännyt fonduesta, mutta pitänyt sitä samalla aika hankalana valmistaa. Reseptejä on netissä miljoona, ja mielikuvissa juustohan juoksettuu helposti.  Eikä meillä ole pataakaan Tänään päätimme ottaa härkää sarvista, ja tehdä fonduen ihan alusta asti itse. Ja sehän osoittautui nopeaksi, helpoksi ja erittäin herkulliseksi. Ja padan korvasi tavallinen kattila. Tosin fondue on tietysti ehtaa juustoa, että ihan jokapäiväistä herkkua tästä ei taida tulla.

Fondueen on hyvä upottaa kaikki vanhat juustonkannikat, mutta mukana on hyvä olla ainakin yhtä vahvaa, kypsytettyä juustoa. Alunperin fonduessa on myös Kirsch-viinaa, mutta meillä ei ollut sitä kaapissa, niin reilusti jätettiin se pois. Viini voi olla jotain kuivaa ja halpaa, mutta lasiin suosisin jotain rapsakkaa rieslingiä. Tosin minä taidan suositella rieslingiä kaikkiin tilanteisiin.

Dipattavaksi pilkoimme vähän kuivahtanutta leipää, omenaa ja paprikaa. Lisäksi tarjoiltiin salaattia hieman raikastamaan kokonaisuutta. Lasiin kaadettiin kylmää valkoviiniä.Juustofondue kahdelle-kolmelle:

100g musteleima Emmentalia
100g Gryereä
100g Appenzelleriä
1,5 dl valkoviiniä
puolikkaan sitruunan mehu
2 tl maissitärkkelystä
mustapippuria
muskottipähkinää

Raasta juustot. Sekoita kattilassa valkoviini, sitruunamehu ja maissitärkkelys. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes seos vähän paksuuntuu. Sekoittele koko ajan. Lisää juustoraaste ja sulata miedolla lämmöllä. Liian kuuma saattaa aiheuttaa juoksettumista. Sekoittele. Kun juusto on sulanut ja massa tasaista, niin lisää pippuria ja muskottipähkinää. Tarjoile heti.

Jos sinulla ei ole fondue pataa, niin juuston voi välillä lämmittää uudestaan, jos se tuntuu jähmettyvän liiaksi.