11.12.2014

Sametinpehmeä maa-artisokkakeitto ja muita itsenäisyyspäivän ruokia

Meillä itsenäisyyspäivää vietettiin ystävien kera juhlien. Juhlia edelsi usean tunnin kokkaussessio jossa kukin taikoi pöytään ihanaakin ihanampia herkkuja. Kattoteema oli sormisyötävät, jota jokainen sovelsi omalla tyylillään.

Hippi taikoi alkukeitoksi pehmeän maa-artisokkakeiton, lisäksi pöydästä löytyi lohi-ruisnappeja, vegeslidereitä, juustoja, suklaapiirakkaa, tervaleipää, kinderpiirakkaa hilloja, hedelmiä, pähkinöitä, erilaisia salsoja ja dippejä ja ranskiksia aiolilla.

Alkudrinkkinä tarjoiltiin perinteinen glögikuohuviini ja boolimaljasta löytyi jouluista sangriaa.


Maa-artisokkakeitto

1 pieni purjo
500g maa-artisokkaa
1 isohko peruna
1 kasvisliemikuutio
Vettä niin että kasvikset peittyvät
1 dl kermaa
Suolaa
Valkopippuria

Tarjoiluun:
Oliiviöljyä
Maa-artisokkasipsejä
Lehtipersiljaa

Pilko purjo ja kuullota kattilan pohjalla. Kuori ja pilko maa-artisokat ja perunat kattilaan. Säästä yksi maa-artisokka sipsejä varten. Lisää vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Lisää liemikuutio. Anna kiehua kypsäksi, n. 15 min.
Siivuta sipsi-artisokka ohuen ohuiksi siivuiksi ja paista siivut öljyssä rapeaksi.

Soseuta keitto ja siivilöi jos haluat supersileää keittoa. Tarkasta suola ja lisää kerma ja valkopippuria.  Lisää pieni tilkka oliiviöljyä tarjoiluvaiheessa. Koristele lehtipersiljalla ja sipseillä.