2.9.2012

Omenabaklava

Lähi-itä innostuksemme vaati myös jotain jälkkäriä ja baklava on luonnollinen ratkaisu. Mutta koska yleisesti ottaen baklava on aivan järisyttävän makeaa, pitki keksiä jotain taittamaan makeutta. Omena oli luonnollinen ratkaisu, alkaahan kotimaiset omput kohta olemaan parhaimmillaan. Ja googlettelujen tuloksena huomasin etten ollut ensimmäinen joka keksi omenan ja baklavan suloisen liiton. Mutta hyvää se oli silti ja näin me sen teimme:1 pkt filotaikinaa
150 g sulatettua voita

Täyte:
125 g mantelirouhetta
100 g hasselpähkinärouhetta
400 g omenoita
1 dl sokeria
4 tl kanelia

Siirappi:
2 dl vettä
1 dl sokeria
3 reilua tl hunajaa
1 tl neilikkaa
2-3 kanelitankoa (meillä käytettiin kassiokanelia, kun sitä sattui kaapissa olemaan)

Ota filotakina sulamaan n. 2 tuntia ennen aiottua leivonta-ajankohtaa.

Keitä ensin siirappi. Sekoita aineet keskenään ja anna kiehua hiljalleen kunnes seos paksuuntuu ja muistuttaa siirappia. Anna jäähtyä.

Kuori ja pilko omenat sormenpään kokoisiksi paloiksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Ota valmiiksi kostea pyyhe viereen. Voitele vuoka sulatetulla voilla. Avaa filotaikinapaketti, ja ota yksi levy vuoan pohjalle kaksin kerroin . Peitä loput levyt heti kostealla pyyhkeellä. Voitele vuoassa oleva levy voilla, ota toinen levy taikinaa edellisen päälle  ja voitele se. Pidä käyttämättömät levyt koko ajan pyyhkeen alla. Annostele kolmasosa täytteestä vuokaan, lisää sitten taas kaksi levyä, voitele välillä. Toista kunnes täyte on loppu ja vuoassa on päällimmäisenä kaksi kerrosta filotaikinaa.

Paista 180°C (Kaasu 3) vajaa tunti. Peitä foliolla jos pinta näyttää tummuvan.

Voitele baklava siirapilla, anna jäähtyä ja vetäytyä tovi.