9.1.2013

Muutama joulukuva ja ainut onnistunut jälkkäri

Tässä vielä viimeiset joulukuvat, vaikka vähän myöhässäkin. En vain ole saanut aikaiseksi muokata ja lajitella kuvia.

Kuvatkin sen kertoo, jouluruoassa parasta on alkupalapöytä. Rosollia, juustoja, kaloja, sienisalaattia, mätiä...




Olen aina perinteisesti tehnyt jouluksi jälkkärit ja niin tänä vuonnakin. Sairastuin flunssaan juuri sopivasti jouluksi, niin meni suunnitelmat vähän pipariksi. Lisäksi keittiövaa'asta loppui patterit juuri sopivasti, kun kaupat olivat menneet kiinni, niin soppahan siitä syntyi. Aatoksi tein konjakki-suklaakakkua, jossa ilmeisesti suklaa paloi jostain syystä niin pahasti, että maku oli kitkerä ja suoraan sanottuna paha. Onneksi oli konvehteja.


Moni kakku päältä kaunis...

Joulupäivänä piti tehdä kahvifinanciereja, mutta en päässyt sängyn pohjalta mihinkään. Tapaniksi reipastuin ja tein aprikoosi-mascarponetorttua, joka onnistuikin ihan kohtuullisesti. Ohje Glorian Ruoka&Viinistä.

Jouluaterian jälkeen jaksettiin vain puolikkaat pikkupiiraat.

Viisi isoa leivosta tai yksi piiras 20 cm vuokaan

Pohja:

175g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
3/4 dl kylmää vettä

Täyte:
250 g pehmeitä aprikooseja
3 dl alkoholipitoista glögiä
250 g mascarponea
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 vaniljatanko

Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot ja sokeri sekaisin. Lisää vettä sen verran että seos näyttää taikinalta. Sekoita tasaiseksi, pyöräytä palloksi ja laita jääkaappiin lepäämään noin tunniksi. Laita sillä aikaa aprikoosit marinoitumaan glögiin. Anna maustua huoneen lämmössä noin tunnin.

Laita uuni lämpiämään 200°C (kaasu 4). Jaa taikina kahtia ja kauli toinen puoli vuokiin(vuokaan pohjaksi. Esipaista pohjaa/pohjia n. 5-8 min, päälle kannattaa laittaa leivinpaperista ja vaikka herneistä paino, että taikina pitää muotonsa. Nosta aprikoosit glögistä ja asettele ne pohjille. Sekoita kananmuna, mascarpone ja sokeri (meillä aika paljon vähemmän kuin ohjeessa), halkaise vaniljatanko ja lisää siemenet täytteeseen. Sekoita, ja levitä täyte aprikoosien päälle piiraisiin.

Kauli toinen puoli taikinaa kanneksi/kansiksi piiraisiin. Nosta kannet piiraiden päälle ja nipistä reunat yhteen. Pistele haarukalla muutama reikä kanteen. Paista uunin keskitasolla 20-30 min. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Meillä tämä tarjoiltiin vielä kanelikermavaahdon kanssa. Maiskis.