2.1.2013

Hodarisämpylävuori ja marinoitu sipuli

Uuden vuoden Skumppaa ja hodareita-bileisiin lupasimme leipoa sämpylät. Aika monta sämpylää pyöriteltiinkin. Lisäksi marinoimme sipulia Sillä sipulin ja Akseli Herlevin ohjeella. Oli muuten todella hyvää sipulia.



Käytimme sämpylöihin tätä useassa muussakin blogissa ollutta hyväksi havaittua reseptiä. Ja hyvä se oli, taikina oli helppo leipoa ja sämpylöistä tuli maittavia. Jos (ja kun) teen uudestaan, vähennän hieman suolaa. Tästä tulee parikymmentä kohtuullisen kokoista sämpylää. Me tehtiin tämä satsi triplana.

0,5 dl sokeria
6 tl kuivahiivaa
0,75 l lämmintä (42°C) vettä
5 rkl rypsiöljyä
5 tl suolaa
n. 17 dl vehnäjauhoja

voiteluun munanvalkuainen

Mittaa isohkoon kulhoon sokeri, hiiva ja puoli desiä vettä. Sekoita ja anna seisä lämpimässä kunnes seos kuplii (5-10 min). Lisää loput vedestä, suola ja öljy. Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan vaivaten. Vaivaa koneella 5-10 min kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia. Leivo hodarisämpylöiksi (jos haluat oikein kuohkeita sämpylöitä, niin littaa taikina suorakaiteeksi ja nipistele reunat yhteen, käännä sauma sämpylän alle). Kohota vielä liinan alla puolisen tuntia. Voitele valkuaisella. Paista 225°C (Kaasu 5) 10-15 min. Sämpylät eivät rusketu, joten testaa kypsyys koputtelemalla pohjaa.

Marinoitu punasipuli

4 punasipulia
1/2 dl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Viipaloi sipulit niin ohueksi kuin pystyt. Sekoita kipossa muut aineet ja lisää sipulit siihen. Anna marinoitua huoneen lämmössä vähintään tunti.