5.8.2012

Ihana, pitkä, aurinkoinen, laiska sunnuntai - lipstikkakeittoa, helppoa leipää ja mustikka-mascarponeleivoksia

Elokuun aurinkoinen sunnuntai on kuin tehty löhöilyä ja hyvää ruokaa varten. Mielessä on pitkään pyörinyt useassakin blogissa esitelty lipstikkakeitto. Siitä se sitten lähti ja kaverikseen keitto sai  sunnuntain kunniaksi itse tehtyä leipää ja jälkkäriksi raikkaita mustikka-sitruuna-mascarponeleivoksia. Täydellistä. Keitto maistuu ihan lihakeitolta. Tai lipstikka on (kai) se yrtti mitä lapsena oli aina lihakeitossa. Hajusta sen jo maistaa.





Tämä lipstikkakeiton ohje on kaapattu Kädenvääntöä-blogista, ja pienennetty meidän tarpeisiin. Tästä siis kaksi isohkoa lautasellista keittoa.

3 pientä sipulia
1 rkl voita
mustapippuria
1 ruukku lipstikkaa
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä
1 dl kermaa
1/4 pkt voimakasta koskenlaskijaa
1  rkl perunajauhoja
Pecorinoraastettta

Pilko sipulit ja kuullota ne voissa. Lisää sekaan silputtu lipstikka ja mustapippuri. sekoita muutaman kerran. Lisää vesi ja kasvisliemi, keitä hiljalleen kiehuen kannen alla puolisen tuntia. Lisää kerma ja juusto, anna kiehua kunnes juusto on sulanut. Soseuta keitto, sekoita perunajauho pieneen vesitilkkaan ja kaada ohuena nauhana joukkoon. Anna kiehahtaa. Annostele lautasille ja ripottele päälle vähän pecorinoraastetta. Nam.

Toi vihree tossa päällä ei oo lipstikkaa, vaan vesikrassia eilisistä  kurkku-vesikrassileivistä
(oli muuten aika hyviä), koska unohdin säästää lipstikkatupsuja kuvausta varten, ihan vaan
 jos joku ulkonäön perusteella lähtee etsimään.


Helppo leipä:

7,5 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
5g kuivahiivaa
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet, lisää vesi. Vaivaa koneella 15 min. Irroita taikina kulhon reunoista ja laita kohoamaan liinan alle kahdeksi tunniksi. Pyöräyttele taikinasta pallo ja laita pellille, anna kohota vielä puolisen tuntia. Paista 225°C (Kaasu 5) puol tuntia.

Osaako joku ratkaista kaasu-uunin ongelman, pohjasta just hyvän värinen mutta päältä aivan liian vaalea?

Mustikka-mascarponeleivokset
4 kpl
Ajatus lähti tästä, mutta reseptin sovelsin (ja yksinkertaistin) omasta päästä.

Pohja:
100g voita
0,5 dl sokeria
2 dl jauhoja
ripaus suolaa

Sekoita aineet vaikka haarukalla. Painele voideltuihin vuokiin ja paista 200°C (Kaasu 4) 10-15 min. Päälle kannattaa laittaa jotain painoksi, jotten taikina kohoa kamalasti. Meillä käytetään leivinpaperin päällä kuivattuha herneitä (makaronit ajaa saman asian, mutta tuppaavat palamaan helposti).

Täyte:
1 dl kuohukermaa
1 dl mascarponejuustoa
2 rkl lemon curdia
mustikoita

Vatkaa kerma ja lisää siihen mascarponejuusto. Lisää sokeria maun mukaan, kannattaa kuitenkin muistaa, että lemon curd on aika makeaa, joten vaahto kannattaa jättää vähän vähemmän makeaksi. Sipaise lemon curdia leivoksen pohjalle, lisää kerma-mascarponeseos päälle ja viimeisenä mustikat. (Jos haluaisi oikein leivosmaisen jutun, niin lisäisin vielä kiilteen päälle, mutta kaapissa ei ollut hillosokeria, niin se siitä) Me käytettiin pensasmustikoita, pääsääntöisesti siksi, ettei kaupasta muuta saanut, mutta kyllä ne tahmaavatkin ja värjäävät vähemmän, jos lainkaan.