20.10.2013

Vegaanista pullaa eli bostonkakkua

Ystäväni kutsui työporukkamme kylään katsomaan hänen taloaan (ja kissojaan). Ja koska itse yritän vielä räpiköidä vegaanisella ruokavaliolla, tein tuliaisiksi vegaanista pullaa. Selailin vanhoja reseptejäni, ja päädyin muokkaamaan viime jouluisen bostonpullan vegaaniseksi versioksi. Kananmunaahan tässä reseptissä ei ollutkaan ja maidoin vaihdoin mantelimaitoon. Muutkin kasvimaidot varmasti käyvät, mutta itse en ole vieläkään oppinut sietämään soijan makua juuri missään muodossa, niin yritän aina etsiä soijattomia vegaanisia tuotteita.Tässä versiossa tein vähän isomman bostonin, lähes koko taikina upposi 20 cm vuokaan:

Juuri:

5g hiivaa
125g vettä
125g vehnäjauhoja

Liota hiiva veteen, lisää jauhot. Jätä pöydälle yön yli, peitä taikina kelmull atai muulla kannella.

Taikina:

200-300 g jauhoja
125 g mantelimaitoa
5 g kardemummaa
3 g suolaa
75 g (ruokokide)sokeria
75 g Sinistä Keijua

Lisää juureen mantelimaito, kardemumma, suola ja sokeri. Sekoita. Lisää jauhoja koneella tai käsin vaivaten pikkuhiljaa joukkoon kunnes taikina on kimmoisaa, sitkeää mutta ei kovaa. Lisää huoneen lämpöinen rasva taikinaan. Anna taikinan kohota tunnin verran vedottomassa paikassa.

Boston-täyte, käy myös vaniljapuusteihin:

1,5 dl vettä
1 dl vaniljakreemijauhetta
sokeria (voit korvata osan fariinisokerilla)
sinistä Keijua
kanelia

Sekoita vesi ja vaniljakreemijauhe (tämän tilalla voi tietysti keitellä oman vaniljakiisselin). Jaa taikina kahtia ja kauli toinen pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä siihen rasvaa, vaniljakreemiä, sokeria ja kanelia. Rullaa taikina ja leikkaa 3-4 cm paloiksi. Nosta palat pystyssä kakkuvuokaan. Jätä hieman kohoamisvaraa. Jos kaikki palat ei mahdu vuokaan, niin laita loput vaikka yksittäin muffinssivuokiin. Tee toisesta puolesta taikinaa vaikka peruskorvapuusteja. Eli muuten sama, paitsi ilman vaniljakreemiä.
Anna kohota liinan alla tunnin verran. Paista n. 200°C (Kaasu 4) kunnes pullat on kauniin ruskeita.