5.3.2013

Salviasämpylät

Ravintola Spis tarjosi niin hyviä salviasämpylöitä, että kokeilimme myös itse tehdä jotain vastaavaa.

Tehtiin aika pitkälti samaan tapaan kuin uuden vuoden hodarisämpylät, mutta taikinaan lisättiin hienoksi silputtuja salvianlehtiä. Salvianlehtiä olisi saanut ehkä olla hieman enemmänkin, mutta hyviä oli näinkin.

Ainesosat:
hienonnettuja salvianlehtiä (muutama kymmenen lehteä)
0,5 dl sokeria
6 tl kuivahiivaa
0,6 l lämmintä (42°C) vettä
5 rkl rypsiöljyä
5 tl suolaa
n. 14 dl vehnäjauhoja

Mittaa isohkoon kulhoon sokeri, hiiva ja puoli desiä vettä. Sekoita ja anna seisä lämpimässä kunnes seos kuplii (5-10 min). Lisää loput vedestä, suola ja öljy. Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan vaivaten. Lisää silputut salvianlehdet sekaan, ennen kuin taikina on liian paksua. Vaivaa koneella 5-10 min kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia.

Sämpylät uunissa

Jaottele kohonnut taikina pienempiin osiin ja pyörittele sopivan kokoisiksi sämpylöiksi. Paista 225°C:ssa (Kaasu 5) 10-15 min. Kaasu-uunissa sämpylät eivät juuri väriä saa pintaan, joten kypsyys kannattaa tarkistaa sämpylän pohjaa koputtelemalla.