12.11.2012

Isänpäivän créme brûlée

Isäni toivoi jälkkäriksi isänpäivänpäivälliselle jotain pientä ja ei niin makeaa. Arvelin hänen pitävän simppelistä créme brûléesta, ja en ihan metsään osunutkaan. Ohje on alunperin Valion sivuilta, ja osoittautunut kohtuu toimivaksi. Kunhan muistaa laittaa vesihauteeseen todella kuumaa vettä. Nämä tein vähän syvempiin astioihin kuin aikaisemmin, joten annoin vuokien olla uunissa hieman kauemmin.4-6 annosta

3,3 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1/2 vaniljatankoa
4 keltuaista
1/2 dl ruokokidesokeria
Hienoa ruokokidesokeria kuorrutukseen

Mittaa kerma ja maito kattilaan, kuopsuta vaniljatangon siemenet joukkoon. Lisää myös tanko kattilaa. Kuumenna hiljalleen, mutta varo polttamasta pohjaan. Sekoita sillä aikaa keltuaiset ja sokeri. Kiehauta vesi vesihaudetta varten. Kaada kermaseus ohuena nauhana keltuaisten joukkoon kokoajan sekoittaen, mutta niin että pinnalle ei muodostu vaahtoa. Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin. Laita vuoat syvälle pellille tai vuokaan, ja lisää vettä vuokaan niin, että se ulottuu annosvuokien puoleen väliin.
Paista 120°C uunissa kunnes massa on hieman hyytynyt, mutta ei vielä kova, eli  laakeassa vuoassa n. 20-25 min, meillä näissä syvemmissä vuoissa oli melkein 40 min.

Nosta annosvuoat jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi, yönkin yli voi hyvn pitää. Ennen tarjoilua ripottele pinnalle sokeria ja paahda kaasupolttimella kaunis pinta. Valion sivuilla oli myös vinkkejä miten kivan pinnan saa ilmankin kaasupoltinta.