10.12.2015

Espressopavlova pähkinöillä ja boysenmarjoilla

Itsenäisyyspäivänä kutsuttiin kaverit kylään, katettiin telkkarin eteen maa-artisokkakeittoa, blinejä ja jälkkäriksi kahvinmakuista pavlovaa, joka oli koristeltu pähkinöillä, boysenmarjoilla ja suklaakastikkeella. Tämä voisin hyvin nähdä meillä vaikka tapaninpäivän jälkiruokana. Pohjan voi tehdä vaikka viikkoa etukäteen, ja juuri ennen tarjoilua vispataan kerma ja kootaan koristeet röykkiöksi marengin päälle.



Marenki:
3 valkuaista
2,5 dl ruokosokeria
1 rkl pikakahvijauhetta hienonnettuna ihan pieneksi
1 rkl perunajauhoja
1 tl valkoviinietikkaa

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää siihen sokeri pikkuhiljaa. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä massa pellille n. 23 cm halkaisijaltaan olevaksi kiekoksi. Tai tee vaikka joulukranssi. Paista 120° (Kaasu 2) n. 15 min, laske lämpötila 100°C (kaasu 1) ja paista vielä n. tunti, kunns pohja on ilmava ja kevyt. Ota lämpö pois uunista, ja voit antaa levyn olla jälkilämmössä vaikka yön yli.

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jugurttia
1 tl vaniljasokeria
kourallinen pähkinöitä
boysenmarjoja/viikunoita tms koristeeksi
Suklaakastiketta

Vaahdota kerma, sekoita siihen jugurtti ja vaniljasokeri. Paaha pähkinät, rouhi niitä vähän pienemmiksi. Nosta vaahto pohjan päälle juuri ennen tarjoilua, lisää pähkinät, marjat ja suklaakastike.