18.3.2012

Kookosta, appelsiinia ja chiliä

Matka jatkuu Aasialaisessa makumaailmassa. Tää oli kiva alkupala, tai suun raikastaja palojen välillä. Olutta kyytipoikana.1 kookospähkinä
1 appelsiini (Alkuperäisessä ohjeessa pomelo, meillä appelsiinin lisäksi myös verigreippiä, mutta oli turhan kirpeää)
Thaibasilikan lehtiä
Pala inkivääriä
1 Sitruunaruoho
1 rkl paahdettuja kookoslastuja

1 dl punaista nah jam-kastiketta

Halkaise kokkospähkinä. Kaikki keinot sallittuja, mutta olis kiva että kuoresta jäisi pari isompaa palaa salaatin tarjoiluun. Ota kookoksesta ohuen ohuita lastuja joko kuorimaveitsellä, veitsellä tai mandoliinilla. Levitä lastut pellille ja paahda 120 asteessa (kaasu 1) kunnes lastut ovat kullan keltaisia.

Valmista nah jam-kastike:

1 valkosipulin kynsi
1 korianterin juuri
0,5 rkl merisuolaa
1/2 pieni punainen chili
1-2 isoa punaista chiliä
2 rkl palmusokeria
1 dl limen mehua (n. 2 limeä)
1 rkl kalakastiketta (Kasvisversiossa lisää hieman suolaa)

Leikkaa valkosipuli ja korianterin juuri pieneksi ja muussaa suolan kanssa morttelissa tahnaksi. Lisää chilit pienennettynä. Muussaa tasaiseksi. Lisää sokeri ja jatka muussaamista kunnes tahna on tasaista. Lisää limen mehu ja kalakastike. Tarkista maku, kaikkien makujen pitäisi olla tasapainossa, ja mikään ei saa jyrätä toisen yli.

Tee salaatti: Ota kookospähkinästä ohuita siivuja, sekoita mukaan kuorittu ja pilkottu appelsiini, thaibasilika, inkivääriä ohuen ohuina lastuina, ja sirtuunaruoho ihan ihan pieneksi silputtuna. Lisää kastike, maista ja mausta tarpeen mukaan. Tarjoile kokokospähkinän kuoresta, koristele paahdetuilla kokokoslastuilla ja thaibasilikalla.


Tällä ruoalla on myös teemabiisi.