8.4.2014

Hyvää Suomesta: Lohihamppari ja timjamiranet

Hyvää Suomesta ja Ruoka.fi haastoivat kasan ruokabloggareita tekemään parasta kotiruokaa. Kotimainen ruoka ja parempi arki on lähellä meidän sydäntä, joten lähdimme riemulla mukaan.

Hyvää Suomesta-merkin saa pakkaukseen, kun tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa ja raaka-aineista vähintään 75% on kotimaista. Yhden raaka-aineen tuotteissa kotimaisuusasteen tulee olla 100%. Täältä saat apua merkkiviidakkoon ja näet kunkin merkin kriteerit.

Aika nopeasti kala valikoitui meidän arkiruoan pääraaka-aineeksi, eikä vähiten siksi, että kotimainen kirjolohi sai vihreän pallukan viimeisimpään WWF:n kalaoppaaseen.

Kilpailun sääntöihin kuului, että vähintään kolmen raaka-aineen tuli olla Hyvää Suomesta-merkin ansainneita tuotteita. Olen alla olevaan reseptiin merkannut millainen merkintä milläkin reseptin tuotteella on.

Täällä voit äänestää suosikkireseptiäsi, sekä samalla osallistua kilpailuun, josta voit voittaa sadan euron ravintolalahjakortin!


Lohihampparit sitruunamajoneesilla ja timjamiranskikset 2:lle

Timjamiranskikset:
5 puikula-perunaa
2 rkl rypsiöljyä (Pirkka rypsiöljy, Hyvää Suomesta)
1 rkl silputtua timjamia
suolaa
pippuria

Pese perunat hyvin. Leikkaa lohkoiksi ja pyörittele öljyssä ja mausteissa. Paista 225°C (Kaasu 5) uunissa n. 30 min.

Karamellisoitu sipuli:
2 pientä sipulia
nokare voita (Valio voi, Hyvää Suomesta)

Kuori sipuli, ja leikkaa muutaman millin renkaiksi. Paista keskilämmöllä n. 20-30 min., välillä sekoittaen.

Sitruunamajoneesi:
2 keltuaista (Pirkka luomu, Hyvää Suomesta)
0,5 tl suolaa
0,5 tl dijon-sinappia
1 dl rypsiöljyä (Pirkka rypsiöljy, Hyvää Suomesta)
0,5 dl sitruunanmehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta

Tee majoneesi. Sekoita keltuaiset, suola ja dijon-sinappi korkeassa kulhossa. Vatkaa sähkövatkaimella ja lisää öljy tippoina joukkoon. Mausta lopuksi sitruunalla.

200g lohta (kotimainen)
1 kananmuna (Pirkka Luomu, Hyvää Suomesta)
korppujauhoja (Myllärin luomu, Hyvää Suomesta)
suolaa
pippuria
Voita paistamiseen (Valio voi, Hyvää Suomesta)

Nypi ruodot ja irroita nahka lohifileestä. Riko kananmunan rakenne lautasella. Sekoita korppujauhot ja mausteet toisella lautasella. Kasta lohi kananmunaan ja seuraavaksi korppujauhoihin. Jos haluat erityisen paksun kuorrutuksen, niin toista. Paista lohipalat voissa kullanruskeiksi molemmin puolin.

Salaattia
Tilliä
4 siivua voimakasta juustoa (Vilho, Hyvää Suomesta)
2 kpl rouhesämpylä

Kokoa hampparit. Halkaise sämpylät, ja paahda ne pannulla (tai paahtimessa). Nosta sämpylälle lusikallinen majoneesia, salaattia, lohipala, siivu tai pari juustoa, silputtua tilliä ja lopuksi sämpylän kansi. Tarjoa ranskisten kera.