13.4.2014

Ihanat bagelit!

Ostin joku aika sitten Liemessä-Jennin uuden keittokirjan, Parempaa roskaruokaa, Stoccan kanta-asiakasalesta. Ensimmäisena kokeilulistalle päätyivät savulohibagelit. Bagel sinällään on meille hieman vieras, ellei lasketa niitä kaupan paahdettavia käikäleitä. Ajaa nekin asiansa, mutta nämä olivat moninkerroin parempia. Pehmeitä ja meheviä, hieman sitkaita rinkuloita. Toinen täytettiin melkein Jennin oppeja noudattaen (kylmä)savulohella ja tuorejuustolla, mutta lisäsimme väliin myös hieman keitettyä kananmunaa ja tilliä tuomaan ruokaisuutta. Toinen täytettiin vuohenjuustolla ja kurpitsa-sitruunahillolla.



8 kpl

2 tl kuivahiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata esim sämpyläjauhoilla)
2 tl suolaa

keitinvettä
2 rkl siirappia (meillä sokeria, kun siirappi oli kadonnut johonkin)

1 kananmuna voiteluun
unokonsiemeniä koristeluun

Sekoita pienessä kipossa desi vettä, hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan viideksi minuutiksi. Sekoita jauhot ja suola, lisää hiivavesi ja loput vedestä. Vaivaa koneella 5-10 min. kohota n. tunti vedottomassa paikassa. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele paloista palloja. Tee reikä keskelle. Kohota liinan alla vielä 10 min. Keitä rinkuloita 2 min molemmin puolin, jonka jälkeen voitele bagelit munalla ja koristel unikonsiemenillä. Paista 220°C (Kaasu 5) uunissa 15-20 min, kunnes bagelit ovat kauniin ruskeita.