16.2.2014

Valkoinen pizza

Saimme joululahjaksi lahjakortin keittiötarvikeliikkeeseen, ja lähes heti oli itsestään selvää, että hankimme kauan haaveilemamme pizzakiven. Vihdoin tällä viikolla pääsimme kaupunkiin saakka hakemaan tuota kiveä. Ja pitihän sitä heti testata. Henkka Alénin pizza bianco oli kutkutellut pitkään, mutta mihinkäs koira karvoistaan pääsee, olihan sitä hieman tuunattava omaan makuun.Tällä alla olevalla pizzapohjaohjeella on aina tullut suhteellisen rapeaa pizzaa, mutta pizzakiven myötä homma liikkui ihan uusiin sfääreihin. Taikina oli rapeaa ja kuohkeaa ja lisäksi siihen nousi tuollaiset ilmataskut. Täydellistä, jos meidän uuni vielä suostuisi ruskistamaan. Kaasu-uunin haittapuolia...

Kaksi pizzaa:

2 dl kädenlämpöostä vettä
25g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
3-4 dl jauhoja (nyt meillä oli Italiasta tuotuja pizzajauhoja, myös sekoitus; puolet (luomu)vehnäjauhoja ja puolet durumjauhoja on suht ok)
2-3 rkl oliiviöljyä

Liota hiiva veteen, lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot pikkuhiljaa, koko ajan koneella vaivaten. Vaivaa n. 5-10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa. Lisää oljy ja vaivaa kunnes se on sekoittunut taikinaan. Nostata vedottomassa lämpimässä paikassa noin tunti. Me laitetaan aina (ei päällä olevaan) mikroon.

Täytteet:
1 valkosipulin kynsi
2 dl parmesanraastetta
2 dl emmentalraastetta
1 buffalomozzarella
kourallinen kalamataoliiveja
rucolaa
ilmakuivattua kinkkua
1 prk creme fraichea
mustapippuria

Kaulitse puolet taikinasta pizzaksi. Lisää puolet juustoista, valkosipulista ja oliiveista. Paista 250-300°C (niin kuuma kuin uunista lähtee) n. 10 min kunnes pohja on saanut hieman väriä. Nosta kypsän pizzan päälle (pari siivua kinkkua), kourallinen rucolaa ja pari kolme lusikallista creme fraichea. Pyöräytä vielä mustapippuria koko komeuden päälle.