11.6.2013

Suklaa-marengit

Madeleinen hää-katsomossa tarjottiin jäätelöstä ylijääneistä valkuaisista tehtyjä jättimerenkeja. Kääntelin perusmarengin joukkoon tummaa suklaata ja suolakiteitä.


9 nyrkin kokoista marenkia

4 valkuaista
2,5 dl sokeria
50g tummaa suklaata
hyppysellinen ruususuolaa

Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä. Marenki tehdään vesihauteessa, joka on helpompaa kuin miltä se kuulostaa. Mittaa kattilan pohjalle vettä niin ettei vatkauskulhosi osu veteen. Itse käytän mieluiten lasikulhoa, koska joskus on saattanut käydä niin, että muovikulhoni on sulanut kuumassa vesihöyryssä. Laita valkuaiset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, lisää sokeria pikkuhiljaa joukkoon. Vesihaudeveden ei tarvitse kiehua täysillä, pieni poreilu riittää. Marenki on valmista, kun se on kiiltävää ja valkoista, ja jos nostat vatkaimet massasta, niin massa ei lösähdä takaisin tasaiseksi vaan huiput jäävät teräviksi. Ota kulho pois kattilasta. Kääntele suklaa ja suolakiteet joukkoon, itse jätin massan reilusti marmoriseksi. Nostele marengista kekoja uunipellille, paista matalassa lämpötilassa (kaasu 2, n. 150°C) n. 45 min, niin että merenkien pinta ei vielä rusketu, mutta pinta on kova. Nosta marengit ritilälle jäähtymään.

Suklaan tilalle voi laittaa melkein mitä ikinä keksii, esimerkiksi salmiakkijauhetta, hilloja, marjajauheita, karkkimurskaa yms.