7.12.2012

Pullapäivä; bostonia, korvapuusteja ja vaniljapuustit

Itsenäisyyspäivä tarjosi oivan vapaapäivän, jolloin voi testata taas jouluhommia. En ole koskaan tehnyt bostonkakkua, ja sivulauseessa kävi ilmi, että isä toivoisi sellaista jouluksi. Eikun hommiin. Ylimääräisestä taikinasta tein perinteisiä korvapuusteja ja vaniljapuusteja. Hyviä kumpainenkin.Erikoisen, juuripohjaisen pullataikinan löysin Avec Sofié -blogista. Vähän soveltelin itse ja tällainen siitä tuli:

Pieni bostonkakku, ja kymmenisen pullaa

Juuri:

5g hiivaa
125g vettä
125g vehnäjauhoja

Liota hiiva veteen, lisää jauhot. Jätä pöydälle yön yli.

Taikina:

200-300 g jauhoja
125 g maitoa
5 g kardemummaa
3 g suolaa
75 g (ruokokide)sokeria
75 g voita

Lisää juureen maito, kardemumma, suola ja sokeri. Sekoita. Lisää jauhoja koneella tai käsin vaivaten pikkuhiljaa joukkoon kunnes taikina on kimmoisaa, sitkeää mutta ei kovaa. Lisää huoneen lämpöinen voi taikinaan. Anna taikinan kohota tunnin verran vedottomassa paikassa.

Boston-täyte, käy myös vanljapuusteihin:

1,5 dl vettä
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
sokeria
voita kanelia

Sekoita vesi ja vaniljakreemijauhe (tämän tilalla voi tietysti keitellä oman vaniljakiisselin). Jaa taikina kahtia ja kauli toinen pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä siihen voita, vaniljakreemiä, sokeria ja kanelia. Rullaa taikina ja leikkaa 3-4 cm paloiksi. Nosta palat pystyssä kakkuvuokaan. Jätä hieman kohoamisvaraa. Jos kaikki palat ei mahdu vuokaan, niin laita loput vaikka yksittäin muffinssivuokiin. Tee toisesta puolesta taikinaa vaikka peruskorvapuusteja. Eli muuten sama, paitsi ilman vaniljakreemiä.
Anna kohota liinan alla tunnin verran. Paista n. 200°C (Kaasu 4) kunnes pullat on kauniin ruskeita.

Siirappi:

1 dl vettä
0,25 dl sokeria
vaniljaa

Sekoita aineet kattilassa, anna kiehahtaa ja kiehuta matalalla lämmöllä kunnes seos on siirappimaista.
Voitele pullat siirapilla ja koristele raesokerilla.