4.12.2012

Kahvifinancierit

Financier-leivonnaiset ovat pitkään kuuluneet testilistalle, mutta jostain syystä ne ovat tuntuneen kamalan vaikeilta ja ei mulla ole edes oikeanlaista muottia. Ja en ihan yhtä kokeilua varten halunnut muottia hankkia, kun kaapit on muutenkin ihan täynnä.

Appelsiineja ja Hunajaa-blogista löytyi ohje, joka näytti kohtuullisen helpolta, ja mikä parasta nämä oli tehty pieniin muffinsivuokiin. En ymmärrä miksi olen antanut jonkun vuoan puuttumisen häiritä näin paljon. Mahtavaa, nyt ei ollut enää (teko)syytä olla kokeilematta. Ja mun salaisena pienenä haavena on, että näistä saisi joulupöytään maitavan pienen jälkiruoan suklaamakeisten rinnalle.6 isoa, 12 pientä

50 g mantelijauhetta
50 g vehnäjauhoja
150 g tomusokeria
125 g munanvalkuaista (Ohjeen mukaan, mulla loppui munat kesken ja valkuaisia oli n. 95g)
125 g (175g *) ruskistettua voita
1 tl pikakahvijauhetta

Ruskista voi. Eli mittaa kattilaan 175 g voita ja sulata hiljalleen. Kun voi on sulanut, nosta ihan aavistus lämpöä ja anna voin ruskistua. Siivilöi voi ja anna jäähtyä. Nyt sinulla pitäisi olla 125 g ruskistettua voita. Siivilöi mantelijauhe, venhäjauhot ja tomusokeri kulhoon. Sekoita, lisää valkuaiset pikku hiljaa, kokoajan vatkaten (mielellään koneella, jos teet käsin, niin vatkaa valkuaisia hetki ihan yksinään, ja lisää ne vasta sitten). Sekoita kahvijauhe voihin ja lisää taikinaan pikkuhiljaa. Vatkaa voimakkaasti. Laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.

(Laita taikina pusrotuspussiin) ja pursota vuokiin. Muffinssivuokia jos käyttää, niin onnistuu ihan lusikallakin. Paista 200°C (Kaasu reilu 4), jos pieniä niin kymmenisen minuuttia, isomia paistoin reilu vartin. Siivilöi tomusokeria päälle ennen tarjoilua.