1.4.2012

Porkkanakakkua ja mokkapaloja

Porkkanakakusta ja mokkapaloita tulee lapsuus mieleen. Äidillä oli tapana tehdä porkkanakakkua, ja mikään ei ole koskaan maistunut yhtä hyvälle. Mokkapaloja taasen tehtiin hyvän ystävän kanssa, vaikka meidän leipomissuosikki oli kyllä tiikerikakku. Mutta tiikerikakkua ei viitsi tehdä montaa kertaa viikossa, niin mokkapalat oli hyvänä kakkosena.



Kylään tuli yhden viime vuoden projektin väkeä katsomaan lopputulosta, ja pöytään päätyi avokado-feta-wrappeja, kurkku-katkarapu-wasabi-wrappeja, vähän erilaisia juustoja ja makeana mokkapaloja ja porkkanakakkua. Pieninä paloina, niin ei tarvii lautasia ja lusikoita ja jaksaa maistaa molempia.



Porkkanakakku, (Täti Monikan majatalosta napattu ja muokattu)

3 munaa
1,5 dl oliiviöljyä
6 dl hienoa porkkanaraastetta
1 omena raastettuna
1 dl hasselpähkinärouhetta
0,2 dl kookoshiutaleita
3,2 dl vehnäjauhoja
1 dl muscvado-sokeria
1 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa

Kuorrute:
300 g tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
limen mehua

Koristeet:
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
porkkanasuikaleita
limenkuorisuikaleita
inkiväärisuikaleita

Raasta porkkanat ja omena. Yhdistä kaikki kuivat aineet. Sekoita munat ja öljy. Lisää kuivat aineet pikkuhiljaa sekoitellen munien ja öljyn joukkoon. Lisää lopuksi porkkana- ja omenareeste taikinaan. Kaada voideltuun vuokaan, ja paista n. tunti 175°C (kaasu 3-4).

Jäähdytä kakku, ja anna vetäytyä mielellään seuraavaan päivään jääkaapissa. Kuorruta ennen tarjoilua, sekoita kaikki kuorrutteen aineet keskenään ja leivitä kakun päälle. Valmista halutessasi koristeet, kiehauta sokeri ja vesi siirapiksi, lisää suikaleet joukkoon, anna kiehua hiljalleen n. 5 min. Nosta suikaleet leivinpaperin päälle jäähtymään ja kiepauttele koristeiksi.

Kuorrutetta pitää olla paljon

Mokkapalat melkein Kinuskikissan tapaan

Pohja:
150g voita
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
3,2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Kuorrute:
75g voita
4 dl tomusokeria
0,5 dl kahvia
2 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää taikinaan maitoa ja kuivia aineita vuorotellen. Paista voidellussa vuoassa n. 12 min 200°C (kaasu 4).

Kippaa pohja leivinpaperille jäähtymään. Valmista kuorrute: Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kokoajan sekoitellen kunnes seos pulpahtaa. Jäähdyttele kylmässä vedessä, kunnes seos paksuuntuu. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymän. Koristele nonparelleilla ennen kuin kuorrute on täysin jähmettynyt.