28.9.2013

Yrttimarinoitu juurescarpaccio, pippurilohi ja vuohenjuustovaahto

Cono sur järjestää kilpailun jossa on huikea palkinto: Matka Chileen Cono surin viinitiloille. Etelä-Amerikka on ollutkin haaveissa viime syksyisen Guatemala-reissun jälkeen, joten tottakai me osallistutaan. Kilpailun päätuomarina toimii Ahvenanmaalainen Michael Björklund ja jokaisesta pohjoismaasta valitaan kaksi bloggaajaa finaaliin, joka järjestetään Tukholmassa. Toinen finalisteista valitaan yleisöäänestyksellä ja toisen valitsee Michael Björklund. Tarkoitus oli luoda resepti jonka pääraaka-aineena on peruna, omena, lammas tai lohi.



Lisäksi arvosteluperusteena on seuraavat asisat:

- Annos voidaan valmistaa pääosin tuoreista kauden raaka-aineista
- Maut ovat puhtaita ja tunnistettavissa
- Annos on kaunis
- Annos sopii valitun viinin kanssa
- Annos on kiinnostava, oivaltava ja uutta luova

Me valittiin viiniksi Cono Surin Bicicleta Riesling jonka happo sopii hyvin rasvaisen lohen kaveriksi. Makea omena annoksessa komppaa kivasti viinin hedelmäisyyttä ja raikastaa muutekin annoksen. Mun mielestä me onnistuttiin aika kivasti. Meitä ja muita äänestää voit täällä: http://conosurnordic.com/category/reseptit/



Yrttimarinoitu juurescarpaccio, pippurilohi ja vuohenjuustovaahto kahdelle

1 pieni lanttu
1 punajuuri
1 kaskinauris
1 makea omena
nippu basilikaa
nippu persiljaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

300g (luomu)lohta
10 viherpippuria
10 rosépippuria
10 mustapippuria
suolaa myllystä
1 pala vaaleaa leipää
voita paistamiseen

20 g pehmeää vuohenjuustoa
1/2 dl kuohukermaa

Laita ensin juurekset marinoitumaan. Kuori lanttu, nauris ja punajuuri ja höylää niistä ohuita siivuja mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Laita kattilallinen vettä kiehumaan ja kun vesi kiehuu, niin nosta sinne ensin lantut. Anna veden kiehahtaa uudestaan ja anna lanttujen kiehua n. 10-20 sekuntia. Nosta lantut juoksevan kylmän veden alle tai kulhoon jossa on jääpaloja. Tee sama nauriille ja viimeisenä punajuurelle. Nosta punajuuri lopuksi eri astiaan kuin muut juurekset. Anna juuresten jäähtyä kokonaan. Tee sillä aikaa yrttimarinadi. Laita basilika ja persilja (varsineen) korkeaan asiaan (säästä pari lehteä koristeeksi), lisää öljy ja suolaa ja mustapippuria. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Laita punajuuri pakasterasiaan ja kaada kolmasosa yrttimarinadista päälle. Kansi kiinni ja sekoita. Tee sama lantulle ja nauriille, ne voi laittaa samaan rasiaan. Anna juuresten marinoitua puolisen tuntia.

Laita pippurit mortteliin ja murskaa tasaiseksi. Lisää suolaa. Revi leipäpalojen pehmeä sisus pieneksi ja paista rapeaksi pannulla. Nosta sivuun. Nypi ruodot kalasta, leikkaa vatsarasva pois ja jauha kalapalalle suolaa. Anna kalan suolautua n. 10-15 min.

Mittaa kerma ja vuohenjuusto astiaan ja vaahdota sähkövatkaimella löysäksi vaahdoksi.

Kuori omena ja höylää se oheksi siivuiksi. Asettele marinoidut juurekset ja omenasiivut lautaselle ohuelti. Pyyhkäise yläpuolelta marinadia hieman pois, jottei koko lautanen ole vihreä. Leikkaa kala annospaloiksi ja pyyhi ylimääräinen suola pois ennen paistoa. Paista kala voissa kypsäksi (ei yli-) ja nosta se juuresten päälle. Ripottele kalan päälle pippurisekoitusta ja paistettua leipää. Lisää vielä nokare tai kaksi vuohenjuustovaahtoa mukaan. Nauti heti.