29.9.2013

Jogurttisämpylät

Lihaton (maidoton, munaton) lokakuu lähestyy, ja jääkaapissa oli kilo jogurttia. Jotain piti keksiä ja miellään sellaista mitä voi pakastaa lokakuun yli. Eli sämpylöitä. Näistä tuli mukavan happamia, makeita ja kuohkeita, katsotaan mitä pakastus saa aikaan.



20 sämpylää

500g turkkilaista jogurttia
60g siirappia
50g tuorehiivaa
300g sämpylähaujoha
200g vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Varaa jauhoja hieman enemmän kuin ohje sanoo, taikina on todella löysä ja sämpylänpyörittelyvaihe kaipaa reilusta jauhoja.
Lämmitä jogurtti ja siirappi n. 40 asteiseksi, välillä sekoittaen. Murusta hiiva joukkoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut jogurttiin. Lisää puolet jauhoista ja vaivaa (koneella) sekaisin, lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan vaivaten. Lisää suola loppuvaiheessa. Jos taikina vaivaamisen jälkeenkin näyttää liian löysältä, lisää hieman jauhoja. Kohota taikina vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Pyörittele sämpylät ja kohota pellillä vielä kaksinkertaisiksi. Halutessasi ripottele päälle sesaminsiemeniä tai muita siemeniä. Paista 225°C (Kaasu 5) n. 15-20 min.