28.2.2013

Ihanan raikas Spis

Loma loppuu ja työt alkaa, mutta aina on aihetta juhlaan. Vietettiin Hipin kanssa mun vikaa lomapäivää ravintola Spisissä Helsingin Kasarminkadulla. Ja täytyy sanoa, että vieläkin vähän hymyilyttää. Oltiin ainoat asiakkaat päivän ensimmäisessä kattauksessa klo 17. Iltakattaus olikin kuulemma ihan täynnä. Meitä ei haitannut, saatiin istuskella rauhassa ja meillä oli tarjoilijan jakamaton huomio, mutta ymmärrettävästi he harkitsevat aikataulujen muuttamista tulevaisuudessa.


Alkuun keittiön tervehdyksenä tuotiin ensin pari sipsiä ja maa-artisokkakeittoa ja salviasämpylää. Varsinkin tuo salviasämpylä oli huikean makuinen. Suolaisen voin kanssa täydellinen liitto.


Minä aloittelin mustajuurella ja salvialla. Annos oli raikas ja hyvä ja mustajuuri onkin yksi lempi juureksista. Hippi söi porkkanaa ja kirveliä, annos oli makeampi, mutta ei maussa hävinnyt yhtään omalle annokselleni.


Pääruoaksi Hippi otti peuraa ja piparjuurta, lisäksi annoksessa oli perunaa. Hippi nyökytteli tyytyväisenä, oma annokseni oli mukaelma madekeitosta, lisukkeena oli porkkanaa, sipulipyrettä ja helmiperunaa. Vallan maittavaa sekin.


Jälkkärit alkoivat makealla maa-artisokkakeitolla, joka oli maustettu vaniljalla. Aluksi hieman erikoiselta tuntunut yhdistelmä parantui loppua kohti ja oli oikeinkin maittava.


Kaiken kaikkiaan ateria oli oikein hyvä, mutta varsinainen kruunu oli poikkeuksellisesti jälkkäri. Hipillä oli palsternakkaa ja valkosuklaajäätelöä ja mun annos oli punajuurta ja eukalyptusta. Se joka on keksinyt yhdistää punajuuren ja eukalyptuksen, ansaitsee kirkkaimman kruunun. Kerrassaan käsittämätön yhdistelmä, ja vielä jälkiruoassa. Teki mieli nuolla lautanen, mutta tyydyin onkimaan viimeisiä jätskin rippeitä lusikalla lautasen koloista.
Hippi joi vielä kahvin (Kaffa Roasteryn pavut jauhettiin paikan päällä) ja kylkiäisenä tullut kotitekoinen toffee kruunasi koko homman.

Suosittelen lämpimästi, varsinkin jos kasvisten rooli annoksessa kiehtoo enenmmän kuin peruslisäkkeen verran. Kuuleman mukaan maistelumenun saa myös täysin vegaanisena jos toiveesta vinkkaa etukäteen. Meidän testilistalle pääsevät ainakin salviasämpylät sekä eukalyptusjätski, ja varmasti kirveliäkin tullaan kesällä meidän lautaselle näkemään.