18.1.2012

Ranska lautasella

Pienen juhlan kuniaksi sain toivoa mitä ruokaa arkisena keskiviikkona laitetaan. Päätös oli aika helppo, ja lautaselle päätyi Voisilmäpelin ohjeella tehty sipulikeitto ja suussa sulava tarte tatin. Ranskalaiset on neroja. Ja oli Kotihipilläkin sormensa pelissä.


Sipulikeitto kahdelle:

500g sipulia
25g voita
5 dl vettä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
timjamia
suolaa
mustapippuria

4 viipaletta vaaleaa maalaisleipää
gruyére raastetta kourallinen

Kuori ja pilko sipulit. Sipulit saa olla ihan reilun kokoisia paloja. Sulata voi kattilassa, kuullota sipulit miedolla lämmöllä. Lisää vesi, valkoviini, liemikuutio ja muut mausteet. Anna kiehua puolisen tuntia.

Kuumenna uuni 275°C (kaasu 7-8). Jaa keitto kulhoihin, laita jokaisen keiton päälle pari palaa leipää ja juustoraastetta. Laita kulhot uuniin ja anna juuston hieman ruskistua. reilu viis minuuttia. Ja varo, se on kuumaa, ja kielen polttaa joka kerta vaikka kuinka yrittää varoa. Mutta se on sen arvoista.


Toinen ranskalainen klassikko on tarte tatin. Ihana, karamellinen, omenainen, suussasulavan rapsahtava.

3 omenaa
100g voita
1,5 dl ruokokidesokeria

2 levyä valmista voitaikinaa. Ei lehtitaikinaa tai torttutaikinaa.

Kanelia

Kuori omenat, pilko lohkoiksi. Sulata voi ja sokeri uunin kestävällä pannulla miedolla lämmöllä. Anna omenoiden karamellistoitua, tällä kertaa taisi mennä reilu 10 minuuttia hommaan. Kauli voitaikinat reiluksi pannun kokoiseksi levyksi. Ripottele kanelia omenoiden päälle ja asettele taikinalevy pannulle.
Kuumenna uuni 180°C (Kaasu 3), laita pannu uuniin n. puoleksi tunniksi. Ota piirakka pois uunista ja anna jäähtyä tovi ennen kumoamista.

Kaunistahan tästä ei saa millään.

Ihana uusi espressokuppikin pääsi kuvaan