Tänä vuonna piparkakkutalosaldo on jäänyt aika vähäiseksi. Testailin tällaisia pieniä glögimukin reunalle laitettavia ja sitten minimökkejä. Molempien harjakorkeus oli n. 5 cm.
Uusin Glorian ruoka ja viini-lehti tarjosi mielenkiintoisen reseptin. Ja kun joulun jälkkärit on Leipurin vastuulla, jostain syystä päätin kokeillä tätä. En erityisemmin pidä kirsikasta, karvasmantelista tai marengistakaan. Mutta silti tämä maistui.
Tässä oli jujuna taikinakuoreen tehty karvasmantelikreemi ja kirsikkasydän. Koko komeus päällystettiin marengilla. Hapan kirsikka, karvas kreemi ja makea marenki sulautuivat hyvin yhteen ja tasapainottivat toinen toistaan.
Aloitetaan päivittely helpommasta päästä. Yksinkertainen lime-mandariini torttu. Tämä meni kodin rajojen ulkopuolelle, niin makua ei hirveästi voi kommentoida. Maistui kuulemma kuitenkin koko poppoolle.
Ihan tarkkaa reseptiä ei ole muistissa, mutta tähän tuli keksipohja, sen päälle säilykemandariineja, ja sitten mascarponejuustosta, kermasta ja limestä rakennettu täyte. Koristeena limen viipaleita, suklaata ja kardemummakermavaahtoa.
Talvi saapui, työt alkoi ja hyvin alkanut piristyminen blogin päivitystahdissa tökkäsi. Ei sillä, ei täällä ihan talviunille ole vaivuttu, uunista on kyllä tullut ulos mm. tusinan verran piparkakkutaloja, kirpeää sitruunapiirakkaa ja avocadon ystävillekin olisi uutisia. Mutta palaillaan paremmalla ajalla, toivottavasti se olisi pikaisesti.
Mutta aikaiseksi sain vain kuvan Elämänvalosta. Tässä kissa on ehkä onnellisimmillaan. Uudelle pahvilaatikolle vetää vertoja vain omistajien herätteleminen ja siinä onnistuminen klo 4:45 (lauantaina).
Kai se on viimein ymmärrettävä, jos sitä inspiraatiota uuteen makuun ei ole tullut useamman viikon aikana, ei se tule paniikissa kaupassakaan. Aikaisemmin tehtyjen possujen alle piti kasata kakku, ja aivan liian myöhässä kaupassa ryntäillessäni tajusin, että vanhassa vara parempi. Suklaata ja limeä. Pohjana erilainen suklaakakkupohja, päällä lime-täyte limestä, kermasta ja tuorejuustosta, ja epäonnistunut suklaakuorrute, jonka päällä vielä vähän paremmin onnistunut kuorrute. Siksi reunasta ei ole kuvia.
Käytiin Hipin kanssa tsekkamaassa vieläkö Aurinko on hengissä. Oli se Sevillassa. Mikä voi olla parempaa kuin livahtaa pakoon marraskuun räntää ja viimaa ja nauttia auringosta ja siitä, ettei tarvitse ulos menoa varten pukeutua seitsemään kerrokseen.
Aika vähän ehdin kakkujuttuja katsoa, mutta tarttui mukaan ainakin sahramia, vaniljaa ja Lindtin 99% suklaata.
Perjantaina on ensimmäiset pikkujoulut, johon lupasin tehdä makeaa tarjottavaa. Kakku on vielä vähän hakusessa, mutta koristeeksi askartelin Mansikkamäen Eben ohjeella possuja.
Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa, kuumenna kerma kuumaksi, mutta ei kiehuvaksi. Sekoita suklaa ja kerma keskenään ja lisää nokare voita antamaan kiiltoa. Tämä määrä riittäisi hyvin kokonaisen pikkukakunkin päällystämiseen.