24.4.2011

Pashaa ja kulitsaa

Pääsiäisenä leipurin vanhempien ruokapöydässä tarjotaan jälkkäriksi perinteistäkin perinteisempää pashaa ja siipale kulitshi-pullaa (kulitsa, kulitša, кулич) siihen kaveriksi.Pasha valmistettiin Valamon luostarin Paavalin pasha-ohjeella ja kulitsa taas Suomi-Venäjä-seuran Kulitshi-pullan ohjeella.
Pasha annos puolitettiin:
500 g rahkaa
1 muna
2 keltuaista
1,5 dl sokeria
1 dl sokeroitua appelsiinin kuorta
1 dl mantelirouhetta
2 tl vaniljasokeria
125g voita
tilkka rommia
Valuta rahkaa vaikka tippalukottomassa kahvisuodattimessa suodatinpaperin kanssa yön yli. Sekoita kaikki muut aineet paitsi rommi kattilassa ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Ota massasta vajaa desi erilleen ja sekoita siihen rommi. Sekoita rommiseos takaisin rahkamassaan. Jäähdyttele massaa välillä sekoitellen kunnes se on huoneen lämpöistä. Vuoraa pashamuotti, kahvinsuodatin tai kukkaruukku (puhdas!) harsokankaalla ja laita massa muottiin. Käännä harsokankaan lipareet massan päälle. Tähän ei välttis tarvii painoa, ette pashasta tule liian kuivaa. Laita muotti kylmään valumaan yön yli, kippaa tarjoilualustalle.
Kulitsa-pullan tein suoraan linkin ohjeen mukaan, mutta tässä vielä muistiin se. Ei kun kyllä mä puolitin tänkin. Ja jätin mausteita pois, ja unohdin konjakin. Joten siis näin:
Pääsiäisen Kulitshi-pulla
500 g vehnäjauhoja
25 g hiivaa
1 dl kulutusmaitoa
5 kananmunan keltuaista
1 kananmunaa voiteluun
125 g sokeria
100 g suolatonta voita
2 tl raastettua sitruunankuorta
1 pötkö hienonnettua kardemummaa
1 tl sahramia
2 tl vaniljasokeria
1 g suolaa
Valmistetaan taikinajuuri:
1. 0,5 desilitraan kiehuvaa maitoa lisätään 50 g vehnäjauhoja sekoittaen nopeasti puukauhalla, kunnes muodostuu elastinen massa.
2. Hiiva liuotetaan 0,5 desilitraan lämpimähköä maitoa, minkä jälkeen hiivaliuos sekoitetaan 50 g vehnäjauhoja ja jätetään 10 minuutiksi seisomaan.
3. Kohdassa 1 ja 2 valmistetut seokset yhdistetään, peitetään liinalla ja jätetään nousemaan vähintään 1 tunniksi.
4. Kananmunan keltuaiset, sokeri ja suola hierotaan tasaiseksi massaksi ja vatkataan valkoiseksi.
5. Puolet muna-sokerivaahdosta sekoitetaan kohonneseen hiiva-jauhoseokseen, lisätään siihen vielä 125 g jauhoja, sekoitetaan hyvin ja laitetaan nousemaan vielä tunniksi. Tunnin kuluttua taikinaan lisätään loput muna-sokerivaahdosta sekä 250 g jauhoja. Taikinaa alustetaan kunnes se irtoaa käsistä.
6. Valmiiseen taikinaan lisätään pieninä annoksina lämmin voisula, sekoitetaan, lisätään mausteet ja konjakki, minkä jälkeen taikina laitetaan jälleen nousemaan.
7. Taikinan noustua se painellaan alkuperäiseen kokoonsa ja taikina laitetaan jälleen nousemaan.
8. Taikinan noustua se laitetaan vuokaan niin että se täyttää puolet vuoan tilavuudesta. Kun taikina on noussut 2/3 osaan vuoan tilavuudesta, se voidellaan kananmunalla ja paistetaan miedossa (180°C, kaasu 3,5 meillä) uuninlämmössä 45 minuuttia.