30.10.2010

Pumpkin pie / Kurpitsapiirakka

Halloweenia tai muitakaan sen tapaisia tai sukuisia juhlia ei ole totuttu hippilässä viettämään, mutta Leipurin suuri kurpitsafiksaatio muuttui tänään piirakan muotoon. Ylipäätään talvikurpitsa on aivan aliarvostettu tuote. Se kun on halpaa ja taipuu niin salaattiin, pastaan, risottoon kuin piirakkaankin. Ja nimenomaan puhutaan tuoreesta kurpitsasta, ei mistään kummallisesta säilykkeestä.

Pohja tähän ohjeeseen löytyi Melukylän merkinnöistä.


Tästä tuli taas neljä tuollaista n 9 cm piirasta. Tuo vuoka on kyllä palvellut koko hintansa edestä.

Pohja:

150 g voita
2 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:

1,5 dl kurpitsasosetta
1 kananmuna
1/2 dl kuohukermaa
vajaa desi ruokokidesokeria
ripaus neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus inkivääriä
isompi ripaus kanelia

Valmista ensin kurpitsasose. Keitä kurpitsan palasia vähäisessä vesitilkassa kunnes ne ovat pehmeitä. Muussaa soseeksi ja jäähdytä.

Tee pohja, nypi jauhot, suola ja voi massaksi ja lisää vesi, niin että saat taikinan näköisen klöntin. Painele vuokaan/vuokiin. Paista n. 5 min pohjaa 200°c uunissa.

Tee tällä aikaa täyte, sekoita soseeseen sokeri ja mausteet, vatkaa muna joukkoon ja viimeisenä tilkka kermaa. Laita sose pohjan/pohjien päälle ja lyö uuniin vielä n. puoleksi tunniksi.

Jäähdytä ja tarjoa kermavaahdon kanssa.

Maultaan tämä oli huippu, toki hieman reippaammalla kädellä olisi voinut mausteita laittaa.

Kuka on käynyt maistamassa?