Lomallamme huomasimme, että vietnamilainen keittiö on edelleen supertrendi New Yorkissa. Ja rantautuuhan se Suomeenkin pikku hiljaa. Helsingistä taitaa saada jo useammastakin paikasta pho-keittoa. Hotellimme sijaitsi Chinatownin laitamilla, ja etniset ruokapaikat olivat usein ainoa vaihtoehto iltaruokailuun, jos halusi välttää Little Italyn ylihintaisia ja alilaatuisa pastoja. Kerran nappasimme bánh mí-patongit mukaan ja se maku jäi kyllä pyörimään takaraivoon. Ihan autenttisiksi en näitä uskalla mainostaa, mutta myös New Yorkissa tarjoillussa leivässä oli pikkelötyä porkkanaa, tässäkin leivässä porkkana kävi marinadin kautta.
Leipiä syöjien verran
Marinoitu porkkana:
1 porkkana
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl balsamietikkaa
nippu tuoretta korianteria
Suikaloi porkkana ja sekoita kaikki aineet keskenään. Laita vetäytymään tunniksi jääkaappiin.
Marinoitu sipuli
1 punasipuli
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
Suikaloi sipuli ohuiksi renkaiksi ja sekoita marinadin aineet. Kaada marinadi sipulien päälle ja anna maustua huoneen lämmössä n. tunti.
Lisäksi:
Tofua
Majoneesia
Sriracha-kastiketta
Korianteria
Kuivattua sipulia
Joku tekee leivätkin itse, toinen hakee kaupasta pehmeitä vaaleita sämpylöitä.