18.6.2011

Raparperin uusi mahdollisuus

Raparperi kuuluu niihin ruoka-aineisiin, josta haluaisin kamalasti tykätä. Mutta en ole koskaan tykännyt. Nyt vuosien jälkeen Glorian ruoka&viini lehdessä oli hyvänkuuloinen raparperisalaatti ohje, joka on ihan varmasti kokeilulistalla myöhemmin. Tästä innostuneena ja Hipin vanhemmiltaan kinuamien raparperien voimalla raparperipiirakkaa. Aloittettiin tutustuminen tällaisella lempeällä versiolla, jossa pääosaa raparperin lisäksi näyttelee vaniljakiisseli ja stroisseli.





Pohja n. 20 cm vuokaan

125 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
2,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja  kippaa voi-sokeri-muna-seokseen parissa erässä. Painele voidellun vuoan pohjalle.

Täyte

3-4 raparperin vartta kuorittuna ja pilkottuna

Vaniljakiisseli:

1/2 dl perunajauhoja
vajaa 1/2 dl sokeria
3 dl maitoa
vaniljaa maun mukaan
200 g vaniljarahkaa

Sekoita sokeri ja perunajauhot kattilassa, lisää maito vähitellen joukkoon. Lisää vanilja. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitelleen kunnes kiisseli paksuuntuu.  Sekoita nopeasti vaniljarahka joukkoon.
Tasoita kiisseli pohjan päälle, ja lisää raparperit pinnalle.

Stroisseli

50 g voita
1/2 dl sokeria
2 g suolaa
1,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Laita ainekset kulhoon ja sekoita vatkaimella muruksi. Laita piirakan pinnalle

Paista piirakkaa 220°C (kaasu 5) n. 20-25 min. Jos palaa pinnalta, niin laita folio päälle.




Tällä piirakalla raparperi todella sai uuden mahdollisuuden. Parasta rapaperipiirakkaa ikinä. Ehkä siihen salaattiinkin uskaltaa lähteä...

Ihan itse en ohjetta keksinyt, vaan katselin vinkkejä mm. Kinuskikissalta ja Elämä makeaksi-blogin Ullalta.