29.5.2011

Millainen on täydellinen keksi?

Jokaisella on oma mielipiteensä, millainen on täydellinen keksi. Pehmeä ja maukas, ohut ja rapea, jollakin se on kermainen täyte ja jonkun mielestä ei ole keksiä ilman suklaata. Leipurin mielestä keksin pitää olla päältä rapea ja raksahtava, sisältä sitkas ja sisältää sattumia. Jos olisin käynyt kaupassa ennen leipomista, niin nämä olisi sisältäneet tummaakin tummempaa suklaata, hasselpähkinöitä ja suolahiutaleita. Mutta en käynyt, niin näissä oli valkoista suklaata, smartiesiin tai m&m verrattavia suklaakiviä, saksanpähkinää ja hasselpähkinärouhetta, päällä suolahiutaleita. Kuitenkin keksi kuin keksi, aina niistä tulee kuitenkin sellainen rakastava ja lämmin olo jos on vähän allapäin.


n. 13 keksiä

2 1/3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
ripaus merisuolaa
50 g voita
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl ruokosokeria
7 rkl kaakaojauhetta
3/4 dl maustamatonta jugurttia
1 dl sattumia

Sulata voi, sekoita siihe sokerit ja siivilöi kaakao joukkoon. Lisää jugurtti ja sekoita. Sekoita jauhot ja sooda ja sekoita kuivat ja märät aineet. Kääntele sattumat vielä joukkoon mukaan.

Ota taikinasta puolikkaan kananmunan kokoisia knöllejä ja laita ne pellille. Knöllit leviävät aika paljon, joten n. 9 kpl on maksimi mitä normaalille pellille mahtuu. Paista uunissa (n. 180°C kaasu 3-4) n. 12 min. Jäähdytä keksejä pellillä n. 10 min ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään.

Pinnasta ei tullut ihan niin rapea, kuin olisin toivonut, ja ehkä vähän liian makeita. Mutta jos seuraavalla kerralla sokerin määrää vähän laskee ja paistaa aavistuksen kauemmin. Vai kuumemmassa?