Kesän luottoratsu |
Empanadas-piiraat ovat siis lähteneen Espanjasta, ja matkustaneet sitten ympäri maailman. Täytteenä voi olla perinteisesti kanaa tai kalaa, Etelä-Amerikassa kanaa, nautaa, katkarapuja tai juustoa. Jamaicalla usein kasvistäyte maustetaan hyvin voimakkaasti. Meksikolaiset täyttävät Empanadaksensa hedelmillä, kermalla ja hillolla. Variaatioiden määrästä voidaan päätellä, että jokaisella kokilla on se oma ainoa oikea empanadaresepti.
Meidän täytteessä oli riisiä, kananmunaa, tomaattia, rosmariinia, cheddaria ja mausteita. Se vaatii vielä hieman kehittelemistä, mutta taikinasta tuli hyvä.
Taikina n. 15 piiraalle:
1 dl maitoa
1 dl oliiviöljyä
3 rkl valkoviiniä/siideriä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja/maissijauhoja
Mittaa kattilaan kaikki muut aineet, paitsi jauhot. Sekoita ja kuumenna noin kädenlämpöiseksi. Käännä levy pois päältä ja vaivaa jauhot joukkoon. Taikinasta pitää muodostua pieni sitko. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin hetkeksi jäähtymään. (tässä välissä on hyvä tehdä täyte).
Kauli taikina ohueksi levyksi, ja ota pyöreällä muotolla ympyröitä. Nosta nokare täytettä taikinalle ja painele taikina puolikuun muotoon. Voitele piiraat kananmunalla ja paista joko uunissa n. 200°C (Kaasu 4) n 30 min tai n. 180°C öljyssä pannulla muutama minuutti molemmin puolin. Me tehtiin uunissa ja kaasu-uunin takia pinta jäi hieman valjuksi.