30.12.2011

Suklaa-kinuskipiiras

elikkä Jauhot suussa- blogin Hasselhoff. Nämä tarjoiltiin joulupäivän aterian päätteeksi. Makeita, todella makeita. Ja tein nämä noihin n. 10 cm halkasijaltaan oleviin vuokiin, ja pienempikin olis riittänyt. Mutta maistui kuitenkin lähes kaikille, leipuri kun ei edelleenkään oikein kinuskista piittaa. Mutta nämäkin ovat kivoja siinä mielessä, että voi tehdä ajoissa jääkaappiin odottamaan ateriaa.



Pohja:
100 g vehnäjauhoja
35 g hasselpähkinäjauhetta
25 g sokeria
50 g voita
1 kananmuna
pieni tilkka vettä tarvittaessa.

Sekiota kuivat aineet, nypi joukkoon voi. Lisää munat ja vesi, pyöräyta palloksi ja laita hetkeksi jääkaappiin.
Kuumenna uuni 180°C (kaasu 3). Painele taikina voideltuihin muotteihin. Laita pala leivinpaperia jokaiseen muottiin ja herneitä tai makaroneja painoksi. Paista n. 10 min, tai kunnes ovat saaneet vähän väriä. Poista painot, jäähdytä.

Täyte 1

95 g ruokokidesokeria
0,35 dl vettä
45g voita
0,5 tl suolankukkia
0,4 dl kuohukermaa
20 g hasselpähkinärouhetta

Mittaa pannulle sokeri ja vesi. Hämmennä seosta miedolla lämmöllä kunnes sokeria liukenaa. Sekoita joukkoon suola ja voi. Nosta aavistus lämpöä ja anna seoksen kuplia hiljalleen n. 15 min. Kun seos on kinuskimaista, siirrä pois levyltä ja lisää kerma jatkuvasti sekoitellen. Kaada seos jäähtyneisiin pohjiin ja ripottele hasselpähkinärouhe täytteen päälle. Laita jääkaappiin odottamaan suklaata.

Täyte 2:

100g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
1 rkl voita

Paloittele suklaa kippoon. Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi ja kippaa suklaan päälle. Sekoita joukkoon voi ja sekoita seosta niin kauan kunnes se on sileää. Kaada täyte piiraiden päälle.

Anna jäähtyä jääkaapissa kunnes suklaa on kovettunut. ota piiraat huoneen lämpöön tovi ennen tarjoilua, koristele vasta juuri ennen tarjoilua. Näissä käytin Kööpenhaminasta tuotua kultaa sekä glaseerattuja orvokkeja.