31.12.2010

Suklaamarkiisi, rakuunajäätelö ja kuuma karpalokastike

Joulu vaihtui rauhallisissa ja rosollintäyteisissä tunnelmissa. Aattona ei ollut kakkua, vaan oikeastaan jälkiruoka. Idea tähän lähti Tallinnalaisesta Von Krahl's Garden-ravintolasta, jossa Hippilän väki kävi ystävineen pikkujouluilemassa. Ihana jälkiruoka espresson kanssa.


Suklaamarkiisi (6 kpl muffinssivuoan kokoisia):

2 munaa
1,5 dl tomusokeria
100g tummaa, hyvää suklaata
100g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl tumma kaakaojauhetta
1,5 dl kuohukermaa

Vatkaa tomusokeri ja munat vaahdoksi. Sulata suklaa. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Vatkaa voi ja kaakaojauhe sekaisin ja lisää siihen sulatettu suklaa. Sekoita varovasti voi-suklaavaahto ja munavaahto keskenään, ja lisää tähän kermavaahto. Vuoraa muffinssipelti/vuoka tms. kelmulla ja kaada seos vuokaan. Peitä vielä kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Karpalokastike

200 g pakastekarpaloita
tilkka vettä
1 dl ruokokidesokeria

Sulata karpalot, kiehauta marjat ja vesitilkka. Soseuta sauvasekoittimella marjat, lisää sokeri ja anna lämmitä vielä hetki niin että sokeri tasoittuu joukkoon. Maista! Karpalot osaa olla aika kirpeitä, mutta tämä kastikekkin saa makean suklaan kanssa olla kirpsakka. Paseeraa lopuksi karpalot siivilän läpi. Kastikkeen voi hyvin tehdä edellisenä päivänä ja vaan lämmittää kun jälkkäri laitetaan tarjolle.

Rakuunajäätelö (6 palloa)

1 munankeltuainen
1/4 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl maustamatonta jugurttia
kourallinen tuoretta rakuunaa

Vatjka keltuainen, tomusokeria ja vaniljasokeri vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahto ja munavaahto jugurttiin ja lisää ihan pieneksi silputut rakuunanlehdet joukkoon.
Kaada vuokaan halutessasi. Me jäädytettiin parvekkeella ihan tossa vatkauskulhossa. Laita pakastimeen/parvekkeelle. Jäätelö on valmista n. neljässä tunnissa. Kannattaa sekoitella välillä, mitä useammin, sitä parempi rakenne jätskiin tulee.


Lisäksi tarjolla oli Tallinnasta tuotuja käsintehtyjä suklaita. Vallan viehättävä ja vierailun arvoinen Pierre Chocolaterie sijaitsee vanhassa kaupungissa Venekadulla pienellä sisäpihalla. Täyttä näytti olevan, me käytiin vaan hakemassa suklaat, ja ahdasta oli siinäkin. Mutta sen arvoista.