23.1.2010

Key lime pie aattona

30.12.2009
Jouluaaton jälkkärinä oli Uneliaalta kokilta pongattu Key Lime pie. Raikas lime sopi täydellisesti laatikkojen ja rosollin jälkeen.

Tässä ohje suoraan Uneliaalta kokilta ja muutokset suluissa:

Key lime pie eli limettipiiras

Pohja:
3 1/2 dl murua digestive-kekseistä (jauha muruksi esimerkiksi monitoimikoneella) (2 dl muruja)
1 dl sulatettua voita tai margariinia (100g)
1 rkl sokeria (ei ollenkaan)

Täyte:
5 keltuaista (3)
1 tlk (400g) kondensoitua makeaa maitoa (1/2 prk)
1 dl limeteistä puristettua mehua (neljän limen mehu)
1 rkl raastettua limetinkuorta (1 1/2 rkl)

(Koristeluun:
kuohukermaa, tomusokeria, limetti ohuina viipaleina tai ohuiksi suikaleiksi leikattu limetin kuori)

*Valmista murupohja sekoittamalla ainekset keskenään. Painele vielä lämmin seos tiiviisti piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunin keskitasossa 150°C:ssa 10 minuuttia, anna vuoan jäähtyä ritilällä. Nosta uunin lämpö 175°C:een.

*Vatkaa keltuaisia puhtaassa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi ja sakeammiksi. Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seos sakenee. ("Sakeneminen" ei ainakaan minulla tapahtunut mitenkään erityisen selkeästi - vatkasin siis niin kauan, kunnes melko pysyvä vaahto näytti syntyneen eli massan tilavuus selvästi lisääntyneen.)

*Lisää limettimehu ja -kuoriraaste. Kaada seos piirasvuokaan.

*Kypsennä 10 minuuttia (uunin keskitasossa) ja jäähdytä ritilällä.
(Tässä vaiheessa alkuperäinen ohje kehottaa laittamaan vuoan pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi. "Täytteen tulee olla kiinteä muttei kovaksi jäätynyt." Piiras tulisi sitten ottaa pakastimesta esiin 15-20 minuuttia ennen tarjoilua. Itse en kuitenkaan voinut käyttää pakastinta, joten piiras sai jäähtyä jääkaappilämpötilassa yön yli ja pysyä jääkaappilämpöisenä. Rakenne oli kuitenkin hyvä, ja piiras helppo leikattava. Voi olla ettei kohmeinen piiras saavuttaisikaan samaa pehmoisen suussasulavuuden tunnelmaa?)

*Tarjoile piiras viileänä. Vatkaa halutessasi kerma ja tomusokeri vaahdoksi ja koristele piiras kermavaahdolla. Voit käyttää koristeluun myös limetinviipaleita tai -kuorisuikaleita.

Itse tein tämän neljään pieneen vuokaan, tykkään noista annospaloista niin ei jää rääpittävää :) Tämä pääsee ihan varmasti vakiolistalle, raikkaan herkullista ja pehmeää ja erittäin helppo ja vaivaton valmistaa. Joulupöydtään vatkasin vielä kökkerön kermavaahtoa ja laitoin lautasen reunalle valkosuklaakonvehdin. Nämä tasoittivatkin loistavasti raikasta limeä.