17.1.2010

Pääsiäisleivoksia

12.4.2009


Pääsiäisenä syötiin iloisen keltaisia leivoksia, mangoa ja sitruunaa.

Mousse:
2 dl kuohukermaa
1 rs maustamatonta tuorejuustoa
1 prk mangososetta (piltti)
1 tlk säilykemangoa
1 sitruunan puristettu mehu
2 tl sokeria
4 liivatetta
0,5 dl säilykemangon lientä

Pohja:
kaurakeksejä
25 g margariini

Kiille:
1 prk mangososetta (piltti)
0,5 dl säilykemangon lientä
2 liivatetta

Koristeena aikaisemmin tehdyt marsipaaninarsissit, Amerikan ihmekuorrutetta ja Kinuskikissalta napattuja suklaapajunkissoja.

Murskaa kaurakeksit (n. 0,5 pkt Pirkkaa taisin käyttää). Sulata margariini ja sekoita keksimurska siihen. Painele kevyesti vuoan pohjalle. Jos kovin tamppaa keksiä pohjalle, niin siitä tulee kivikovaa jähmettyessään. Itse käytin kuutta pientä alumiinista kohokasvuokaa, missä ei ole siis pohjaa ollenkaan. Sellaisia renkaita.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pilko mango pieneksi silpuksi. Vaahdota kerma, lisää tuorejuusto, mangosose, silputtu mango, sitruunan mehu ja sokeri. Maista välillä ja lisää sokeria maun mukaan. Kuumenna mangoliemi kiehumispisteeseen ja lisää liivatteet, joista on puristettu ylimääräinen vesi pois. Lisää liivatteet ohuena nauhana täytteeseen samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokiin/vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään. Itsellä oli yön yli, mutta 3-4 h saattaa riittää. Täyte on aika löysää ennen hyytymistä, ei kannata säikähtää :)

Kun täyte on hyytynyt, tee kiille. Liota liivatteita kylmässä vedessä n. 5 min, kuumenna mangoliemi, liota liivatteet taas siihen ja lisää ohuena norona mangososeen joukkoon. Kaada kiille leivosten päälle ja anna hyytyä. Itse taisin taas hyydyttää yön yli mutta ehkä tuo 3-4 tuntia riittäisi.

Irrota leivokset vuoista ja koristele. Jos irrotus tuntuu hankalalta, niin apuna voi käyttää kuumaa pyyhettä, kääriä se vuoan ympärille ja sulattaa aavistus leivosta. Tai käyttää muovikalvoa leivoksen ja vuoan välissä.

Tuo mousse oli aika raikas, ja maistuisi varmasti kakunkin sisällä.

Kotihippi: "Oli tosiaan hyvän makuinen jälkiruokaleivos ja ulkonäkönsäkin puolesta tämä sopi hyvin pääsiäisaterian jälkiruokaosioon. Ei ollut liian makea, vaan sellainen sopivan raikas. Caipirinha-kakku on ehkä edelleen siellä kärkitilalla, mutta tämä leivos kyllä nousee makunsa puolesta ihan parhaiden leipomusten joukkoon. Kannattaa kokeilla!".