9.4.2013

Vietnamilaiset kesärullat

Huono bloggaaja täällä hei. Mutku... (lisää tähän valitsemiasi syitä kiireestä, töistä, motivaatiosta tai esimerkiksi huonosta keittiökarmasta).

Nämä rullat olivat trendikkäitä joskus ehkä vuosi sitten, mutta nyt vasta löysivät tiensä meidän keittiöön. Top Chefin finaali vaati jotain spessumpaa tarjottavaa, ja päätin pitkän jahkailun jälkeen tehdä näitä ihania rouskuvia rullia. Ja talven jälkeen näissä jotenkin maistui lupaus keväästä. Kyllä tämä tästä.


Rulliin sopii oikeastaan mitkä tahansa maukkaat rouskuvat vihannekset, pääasia että on tuoretta. Esimerkiksi idut tai retiisi olisi varmasti loistava lisä. Riisipaperia saa etnisistä ruokakaupoista, huhun mukaan muös Blue Dragonilla on riisipaperia, eli saattaa löytyä suurista ruokakaupoista myös.

Vietnamilaiset kesärullat (kevätrullat on niitä friteerattuja)

Riisipaperia
Riisivermiselliä
Romainesalaattia
Porkkanaa
Kurkkua
Avocadoa
Sitruunaa
Korianteria
Kylmäsavustettua tofua
Cashew-pähkinöitä

Rouhi pähkinöitä hieman pienemmäksi ja paahda kuumalla pannulla. Laita vesi kiehumaan, ja kun se kuplii kunnolla lisää riisivermisellit veteen, käännä lämpö pois. Anna vermisellien liota vedessä n. 3 min. Huuhtele. Pilko ja suikaloi vihannekset. Mausta avocado halutessasi sitruunalla.

Sitten päästään rullamaan. Varaa kuumaa vettä (niin kuumaa että sormet nippa nappa pystyy kastamaan) ja kaksi isoa lautasta, mihin riisipaperit mahtuu suorana ja kaikki täytteet viereen. Kaada kuumaa vettä toiselle lautaselle ja kasta riisipaperi siihen. Kun paperi on pehminnyt, siirrä se toiselle lautaselle ja suorista paperi. Kasaa täytteet paperin alalaitaan, alin täyte tulee lopuksi päällimmäiseksi niin kannattaa laittaa jotain nättiä pohjalle. Kun olet kasannut haluamasi täytteet alkaa rullaaminen. Taita alalaidasta ylijäänyt pätkä paperia täytteiden päälle, ja sen jälkeen molemmat sivut vuorotellen. Lopuksi rullaa loppu paperi täytteiden ympärille napakasti. Asettele lautaselle, älä kuitenkaan läjään. Rullat tarttuvat helposti toisiinsa. Toista kunnes täytteet loppuu.


Parhaimpia nämä ovat heti, tarvittaessa voit vähän suihkutella vettä rullien päälle jotta ne eivät kuivu. Syömisessä yhtä tärkeä itse rullan kanssa on kastike. Meillä oli perinteistä kastiketta (ohje alla) sekä ihan tavallista kaupan sweet and chili-kastiketta (kuva alla). Sekin passasi hyvin.Perinteinen kastike

Yksikyntinen valkosipuli
Puolikas tuore chili
1 rkl ruokosokeria
2 tl valkoviinietikkaa
puolikas limen mehu
2 rkl soijaa
1 dl vettä

Pilko valkosipuli ja chili pieneksi. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita. Tarkista maku.