26.4.2015

Vapun munkkitrio

Täytyy ihan tähän alkuun myöntää etten ole koskaan aikaisemmin paistanut munkkeja. Olen ollut onnekkaassa asemassa, ja ystäväni on huolehtinut viime aikojen vappujen munkkikiintiöstä. Tänä vuonna kuitenkin vietämme vapun erillään, ja jouduin itse munkkihommiin. Ja vielä etukäteen, koska vapun vietämme mökillä ja niissä olosuhteissa ei kannata ajatellakkaan (itsepaistettuja) munkkeja. Kun kerran aloitettiin, niin samalla tein kolmenlaisia munkkeja: perusrinkilöitä, miniberliinejä ja omppumunkkeja tomusokerilla. Kaikki tulivat samasta taikinasta, tilpehöörit vain vaihtuivat.


Perusmunkkitaikina eli pullataikina

2 1/2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
8 dl jauhoja
11 g kuivahiivaa
100g voita

1l rypsiöljyä paistamiseen

Koristeluun sokeria, mansikkatomusikeria, strösseleitä, omenahilloa

Ota voi huoneen lämpöön ajoissa. Lämmitä maito n. 42 asteiseksi, liota siihen sokeri, kardemumma, suola ja vatkaa kanamuna sekaan. Sekoita hiiva desiin jauhoja. Lisää jauhoja pikkuhiljaa samalla vaivaten, lisää voi nokareina joukkoon. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa. Nosta vedottomassa paikassa n. tunti.

Rinkilät:

Jaa taikina 16 osaan, pyörittele paloista palloja, ja litistä hieman. Anna nousta liinan alla puolisen tuntia. Tökkää sormella reikä munkin keskelle.

Berliinit ja omenat:

Pyörittele taikinasta golfpallon kokoisia palluroita.

Kuumenna öljy 180°C. Muista pitää kansi vieressä, äläkä ajattelekaan vettä paistamisen aikana. Lämpömittari on hyvä apuväline. Kunhan pitää öljyn tuossa 180 asteessa, niin leimahtamisen vaaraa ei ole. Älä käytä liesituuletinta. Nosta munkit/rinkilät öljyyn pari kerrallaan. Paista moelmmin puolein muutama minuutti ja nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.

Jos teet rinkilöitä niin sokeroi munkit heti kun näpit kestää. Muuten anna jäähtyä rauhassa. Pruuttaa omenamunkkeihin hilloa sisälle ja siivilöi tomusokeria päälle. Berliininmunkekihin tee kuorrute mansikkatomusokerista ja vedestä ja koristele strösseleillä.