24.10.2012

Samettinen kurpitsarisotto

Tämä on ilmeisesti alunperin Jamie Oliverin ajatus, mutta me jätettiin ristotosta kokonaan kurpitsasose pois, ja panostettiin päällä olevaan kurpitsatöhnään. Kannatti.



Risotto 6:lle

Paahdettu kurpitsatöhnä:

400 g kurpitsaa
Oliiviöljyä
1 rkl korianterin siemeniä
1 tl chiliä
1 ruukku salviaa
Kurpitsansiemeniä
Suolaa
Pippuria

Risotto:

500 g arborioriisiä
3 valkosipulia
voita
3 dl viiniä
n. 1,5 l kasvislientä
Pecorino-juustoa tarpeeksi eli paljon
Suolaa
Pippuria

Paloittele kurpitsa. Hienonna morttelissa korianterin siemenet ja chili. Voitele uunivuoka öljyllä, laita kurpitsanpalat tiiviisti vuokaan. Ripottele päälle korianteri-chiliseos, suolaa ja pippuria. Paahda kurpitsaa n. 200°C (Kaasu 4) uunissa reilu vartti tarkasta kypsyys.. Revi salvian lehdet ja sekoita kurpitsan siemenet lehtiin. Lisää seos kurpitsojen päälle, ja paahdan vielä n. 5 min.

Kurpitsojen paahtuessa tee risotto. Kuullota pilkottu valkosipuli voissa, lisää riisi ja kuullota. Lisää viini ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes viini on imeytynyt riisiin. Lisää sitten kasvislienta kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoitellen, niin että edellinen kauhallinen on aina imeytynyt riisiin ennen seuraavan lisäämistä. Lisää aina nesteen lisäyksen yhteydessä hyppysellinen suolaa Jatka niin kauan kunnes riisi on al dente, eli pehmeä, mutta tuntuu suussa. Lisää sitten hienoksi raastettu juusto, ja tarkasta maku.

Jos haluaa hifistellä, voi paistaa vielä voissa rapeita salvian lehtiä. Se kyllä kannattaa, ne on käsittämättömän hyviä.

Kokoa annos, ensin risottoa, sitten kurpitsatöhnää ja kaiken kruunuksi vielä muutama lastu parmesania ja rapeita salvian lehtiä. Kyllä kelpaa.