2.1.2014

Uuden vuoden karjalanpiirakat

Yksi tämän talviloman ruokatavoitteista oli leipoa karjalanpiirakoita. Ihan niitä perinteisiä mitä mummokin aina teki. Uudeksi vuodeksi suuntasimme ystäviemme luo taskussa kasa melkein uunilämpimiä piirakoita.


Osa on mummoa, osa marttoja,
n. 40 kpl pikkuisia coctail/sulhaspiirakoita:

Puuro:

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1l punaista maitoa
1 tl suolaa

Keitä puuro, niin että se ehtii kunnolla jäähtyä ennen leipomista, vaikka edellisenä päivänä. Kiehauta vesi, lisää riisit. Anna kiehua matalalla lämmöllä niin kauan kunnes suurin osa vedestä on imeytynyt riisiin. Lisää maito. Anna kiehua matalalla lämmöllä niin kauan kunnes puuro on kypsää. Lisää suola. Puuro saa olla aika suolaista.

Piirakkakuoret:
1,5 dl kylmää vettä
1 rkl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

100g voita
tilkka vettä

Sekoita veteen suola ja öljy, lisää jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Ota puolet taikinasta, peitä toinen puoli vaikka muovipussilla, jottei taikina kuivu. Kuumenna uuni 275°C (Kaasu 8). Kauli taikina n.2-3 mm paksuksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla (n. 5 cm, lasikin on hyvä) kiekkoja taikinasta. Käytä reilusti ruishaujoja, ettei taikina tartu pöytään tai kiekot toisiinsa. Kun taikinanpuolikas on kiekkoina, kauli kaikki kiekot ohuen ohuiksi soikioiksi (muista jauhot!). Levitä soikion keskelle pari teelusikallsita puuroa niin, että reunoille jää 1-2 cm rypytysvaraa. Rypytä kuoret kiinni peukalolla ja etusormella ja nosta piirakat pellille (huom, leivinpaperi ei välttämättä kestä noin kuumaa uunia!). Paista piirakoita n. 10 min kunnes ne saavat hieman väriä. Sulata voi ja lisää siihen tilkka vettä. Voitele piirakat voi-vesiseoksella ja kääri pyyhkeen sisään pehmenemään. Tee toinen taikinan puolikas samoin.