7.9.2013

Piece of cherry pie and damn fine cup of coffee


Ah, mä olen odottanut että saan laittaa postauksen otsikoksi yllä olevan, legendaarisen Twin Peaks-lausahduksen. Kerrassaan hieno sarja. Kaikessa Lynchmäisessä sekopäisyydessään. Löysin viikolla tuoreita kirsikoita marjakauppiaalta ja ostin joku aika sitten itselleni synttärilahjaksi kahvikoneen, joka tekee, jos nyt ei täydellistä, niin melkein täydellistä cappuccinoa. Arkiaamutkin ovat yhtä juhlaa. Nykyisin kannatan panostamista asioihin joista tulee hyvä mieli. Niin kuin kahvikone tai tuoreet leikkokukat pöydällä.

Ystäväni äidillä oli mainio viisaus koskien leikkokukkia. Se meni jokseenkin näin: Osta aina siivouspäivänä leikkokukkia pöydälle. Näin tulee siivottua vähintään siitä kukkien ympäriltä. Ja jos ei, niin ainakin sinulla on kukkia.

Ihana espresso

Ai niin, tämä oli ruokablogi, eli takaisin siihen kahviin (josta jo puhuttiinkin, tuoreet, vastajauhetut pavut ovat homman a ja o) ja erityisesti siihen tuoreista kirsikoista tehtyyn piirakkaan. Mallia otin Kanelikarusellista. Näin:

Pikkuvuokaan N. 20 cm , jos haluat tehdä normaalin kokoisen piirakan, niin tee 1,5 kertainen annos

Pohja ja kansi:

150g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 dl vettä

Nypi huoneen lämpöinen voi ja jauhot sekaisin. Lisää suola ja sekoita. Lisää kylmä vesi ja kiepauta nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa. Tee taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin. Tee sillä aikaa täyte.

Täyte:
1 l kirsikoita
1 luomusitruuna
1 vaniljatanko
1/2 dl ruokokidesokeria
1 dl vettä
2 tl perunajauhoja

Perkaa kirsikat ja laita ne kattilaan. Raasta sitruunan kuori sekaan, halkaise vanijatanko ja kaavi siemenet samaan kattilaan. Heitä myös tanko kattilaan. Lisää sokeri ja vesi ja kiehuta seosta matalalla lämmöllä, lisää vettä mikäli vesi tuntuu haihtuvan liian nopeasti. Anna kiehua n. 15 min. Sillä aikaa voit askarrella kannen piirakkaan.

Kauli puolet taikinasta ohueksi levyksi, ota taikinapyörällä ohuita suikaleita taikinasta. Tee vuoan kokoinen ruudukko leivinpaperin päälle, suirot pujotetaan rinnakkain, joka toisen yli ja jokta toisen ali.

Painele loppu taikina vuokaan, hieman reunojen yli. Ongi vaniljatangot kattilasta ja surauta kirsikat tasaiseksi sauvasekoittimella. Purista sitruunan mehu lasiin ja sekoita perunajauhot siihen. Lisää neste ohuena nauhana kirsikkaseokseen. Anna kirsikkakiisselin pulpahtaa kerran ja nosta pois levyltä.

Kaada täyte piirakkavuokaan ja nosta leivinpaperia apuna käyttäen kansi piirakan päälle. Siisti reunat.

Paista 225°C (Kaasu 5) n. 30 min kunnes piirakka on kauniin värinen. Jäähdytä huoneen lämpöiseksi.


Nauti yhdessä kermavaahdon, tumman kahvin ja Agentti Cooperin kanssa ratkoen Laura Palmerin murhaa.

"The Owls are not what they seem"

http://www.copyright-free-images.com