21.9.2013

Calvadoksella ryyditetty omenahyve

Omenahyve tai omena-kaurapaistos on lapsuuden parhaita jälkkäreitä. Tai oikeastaan se kauramuru siinä päällä, koska opin tykkäämään lämmitetystä omenasta vasta muutama vuosi sitten. Tänään nappasin kaupasta mukaan ison pussillisen omppuja ja osa niistä päätyi omenapaistokseen jonka omput liekitin calvadoksella. Huikean hyvää! Loput ompuista päätynevät omenapuuroksi (vähän niin kuin vispipuuro, mutta omenasta) ja omenasoseeksi talven varalle.


Tämä resepti kannattaa tehdä fiiliksen ja kaappien sisällön mukaan, kunhan on kaurahiutaleita, omenaa, sokeria ja voita. Suhteet voi vaihdella ja mausteissa kannattaa käyttää mielikuvitusta.

Omenahyve calvadoksella:

Omenoita
Kaurahiutaleita
Voita
Fariinisokeria
Kanelia
Muskottipähkinää
Inkivääriä
Calvadosta

Vaniljalla maustettua kermavaahtoa/Vaniljakastiketta/Vaniljajäätelöä tarjoiluun

Kuori, poista kota ja pilko omenat lohkoiksi. Sulata n. 50g voita ja sekoita siihen kaurahiutaleita ja fariinisokeria. Sokerin määrä riippuu omenan hapokkuudesta. Maistele! Sekoita mausteet kaurahiutaleiden joukkoon. Sulata pannulla voita ja fariinisokeria (me käytettyyn muscvadoa kun fariini loppui). Lisää omenat ja kääntele varovasti. Varo polttamasta pohjaan. Kaada pannulle calvadosta ja sytytä alkoholi. (Älä liekitä koskaan liesituulettimen alla ja pidä vieressä sammutuspeite/kattilankansi jolla saat tarvittaessa tukahdutettua tulen).


Lado omenat uunivuokaan ja lisää kauramuru päälle. Paista n. 200°C (kaasu 4-5) uunissa n. 15 min, kunnes kauramuru saa väriä ja omenat pehmenevät. Laita tarvittaessa folio päälle, jottei kauramuru pala. Tarjoa hieman lämpimänä kermavaahdon/vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.