7.10.2011

Timjamia, sitruunaa ja hitunen vaniljaa

Hulluilla päivillä oli myös tarjouksessa tohotin, jolla saa poltettua täydellisen pinnan crème brûléelle. Pastanjauhajien esimerkkiä seuraten lisäsin siihen timjamia ja sitruunaa, enkä malttanut olla laittamatta myös aavistusta vaniljaa joukkoon.


Tää ohje on suoraan pastanjauhajista. Lisäsin maustevaiheessa 1/3 vaniljatangon siemenet ja myös sen tangon antamaan makua.

2 dl kuohukermaa
0,5 dl maitoa
2-3 timjaminoksaa
½ tl raastettua sitruunankuorta
2 keltuaista
40 g sokeria (eli ihan vajaa puoli desiä)
ruskeaa sokeria (pinnalle)

Laita uuniin (esim. pellille tai matalaan uunivuokaan vesihaude lämpimästä vedestä) ja lämmitä uuni 160 asteeseen. (Kaasu-uunin laitoin ykkösen ja kakkosen väliin eli ehkä n. 120°C ja se riitti ihan hyvin)
Mittaa kerma ja maito kattilaan kuumenemaan. Ota sitten kattila liedeltä ja lisää sekaan timjami ja sitruuna. Anna maustua suunnilleen 15 minuutin ajan.
Vatkaa yhteen keltuaiset ja sokeri. Siivilöi kerma-maitoseos, jotta pääset eroon timjaminoksista. Sekaan saa jäädä joka tapauksessa jonkin verran sitruunaa ja timjaminlehtiä. Vatkaa sen jälkeen kerma-maitoseos keltuais-sokeriseokseen.
Kaada seos pieniin, mataliin astioihin ja asettele ne sitten varovasti vesihauteeseen (vesihauteen pitää tietenkin olla sen verran matala, ettei astioihin pääse vettä). Anna paistua 45 minuutin ajan. Jäähdytä ja laita jääkaappiin.
Ennen tarjoilua: Ripottele vanukkaiden pinnalle ruskeaa sokeria. Kuumenna kaasulampulla niin pitkään, että sokeri sulaa sopivan ruskeaksi. Grillivastuksillakin voisi onnistua. (toim. huom. Onnistuu ainakin kaasu-uunissa)