29.3.2014

Sahramirisotto ja kampasimpukat

Ihana työnantajani lahjoitti minulle Tomi Björckin uutuuden, Huippukokin kotiruokaa-kirjan. Ja omistuskirjoituksella. Kiireisen päivän aikana en ehtinyt ollenkaan avata kirjaa, mutta heti autossa ennen tallille lähtöä selasin kirjan innokkaasti läpi. Kaunis, ja reseptit mukavan simppeleitä, ja raaka-aineetkin suhteellisen hyvin saatavilla. Huippujuttu! Ainoa pieni miinus on kasvisruokareseptien vähyys, mutta soveltamalla siitäkin selviää.

Perjantaina suuntasin Stoccalle ostoksille, josta tarttui myös Liemessä-Jennin uutuus kanta-asiakastarjouksesta näppeihin, mutta siitä myöhemmin lisää. Kori täynnä kampasimpukoita ja kirsikanpuunokat kainalossa nokka kohti keittiötä. Ja vitsit että tulikin hyvää.



Sahramirisotto ja kampasimpukat kahdelle-kolmelle

Risotto:
1 yksikyntinen valkosipuli
1 salottisipuli
nokare noita
1,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
1 g sahramia
Kasvislientä
50 g parmesanraastetta
Suolaa
Pippuria

Pilko valkosipuli ja sipuli, kuullota ne voissa. Lisää riisi ja kuullota kunnes se on läpinäkyvää. Lisää viini ja kiehauta kokoon. Lisää sahrami. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan kunnes riisi on al dente. Anna aina edellisen nesteen imeytyä ennen seuraavan lisäämistä ja hämmennä koko ajan, jotta risotto saa ihanan kermaisen rakenteen. Lisää parmesanraaste. Mausta suolalla ja pippirilla.



Kampasimpukat sitruunavoissa Björckin tapaan:

4 kampasimpukkaa
suolaa

Kastike:
50 g voita
1/4 kurkkua
20 g parmesanraastetta
1 omena
1 sitruuna
1/2 ruukkua korianteria
1/2 ruukkua persiljaa
suolaa

Tee kastike. Sulata voi kunnes se ruskistuu. Pilko kurkku ja omena. Raasta sitruunan kuori ja purista siitä mehu. Silppua yrtit. Sekoita kaikki aineet, lisää sitruunamehu viimeisnä, koko mehua ei kannata hulauttaa kerralla joukkoon, vaan maistele sopiva kirpeysaste itsellesi.
Ripottele suolaa kampasimpukoiden päälle ja pasita ne voissa, noin minuutti molemmin puolin.

Kokoa annokset. pohjalle risottoa, sitten kampasimpukoiden kastiketta ja simpukat vielä komeuden päälle. Lisää parmesanraastetta halutessasi.


Alkupalaksi syötiin Henri Alenin mozzarellarullia ja kevyesti grillattua lohta retiisin ja chilimajoneesin kanssa.