18.3.2012

Tummaa suklaata, viskiä ja kaakaocrumblea

Tämä ohje löytyi Farangin keittokirjasta. Alkuperäisessä ohjeessa tämä oli tehty Mekong-viskistä, mutta lähialko ei tällaista tarjonnut, joten meillä käytettiin jotain halvinta skottilaista, joka sitten kyllä varmasti vaikutti makuunkin. Vähän oli tuo hyytelö tujun makuista. Jollain sitä voisi jatkaa maun loiventamiseksi, koska ajatuksena tuo oli kiva. Suklaa on todella vahva tässä ja kaipaa rinnalleen jotain loiventavaa.

Ohjeen pituuden mukaan tää näyttää aika hankalalta, mutta ohjetta seuraamalla pääsee hyvin perille. Monta osiota, mutta kaikki aika yksinkertaisia. Meillä tuo hyytelö jäi vähän liian löysäksi, voiko se johtua siitä, että käytin etnisen kaupan agaria (1,29€/pss aika halpaa) enkä apteekin tavaraa?

Toi Ruokatorstai ei liity tähän mitenkään, sattui vaan taustalle. Ohje Farangin keittokirjasta.


Pieni annos riittää, joten tämä neljälle-kuudelle

Viski-liemi:
0,75 dl sokeria
0,5 dl sokeria
0,5 dl viskiä

Sekoita aineet kattilassa, kiehauta ja jäähdytä.

Kakkupohja:
2 kananmunaa
80 g sokeria
70 g venhäjauhoja
15 g kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot ja kaakao joukkoon nuolialla käännellen. Levitä pellille/vuokaan ja paista 220°C (kaasu 5) uunissa kyspäksi, n. 10 min, riippuen paksuudesta. Taikina ei ihan kamalasti nouse, ja tavoitteena olisi sellainen n. 2 cm korkea pohja. Irroita pohja leivinpaperista aina nopeasti, muuten tarttuu kiinni. Jäähdytä.

Suklaamousse:

100g tummaa suklaata
50 g sokeria
20 g vettä
1 pala kassiakanelia (jos ei löydy, niin kanelitanko ajanee saman asian)
1 keltuainen
1 kananmuna
1 dl kermaa
0,5 rkl manteliöljyä

Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Kiehauta kattilassa sokeri, vesi ja kassiakaneli, kuumenna 120 asteeseen. Vatkaa siirapin kiehuessa munan ja keltuaisen rakenne rikki ja vatkaa kerma vaahdoksi. Poista kassaikanelin pala siirapista, yhdistä siirappi ja munaseos vatkaten. Vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahtoon 1/3 osa kermavaahdostasta ja sekoita. Lisää loput kermavaahdosta joukkoon. Yhdistä suklaa munavaahtoon, ja sekoita varovasti tasaiseksi. Lisää manteliöljy ja tarkasta maku.

Ota kakkupohjasta irtopohjavuoan kokoinen pala, laita pohja vuoan pohjalle. Kostuta runsaasti viskiliemellä. Kaada suklaamousse päälle, ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin asettumaan muutamaksi tunniksi.

Viskihyytelö:
60 g viskiä
15 g vettä
1 g agar agaria

Mittaa kaikki aineet kattilaan, ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Laita hyytelö astiaan, peitä kelmulla ja laita hyytymään jääkaappiin.

Kaakaocrumble:
25 g voita
25 g sokeria
25 g vehnäjauhoja
25 g mantelijauhoja
15 g kaakaojauhtetta

Pehmennä voita hieman mikrossa, älä sulata. Sekoita kaikki aineet muruksi, levitä uunipellille ja paista 180 asteessa (Kaasu 3) 10-15 min. Jäähdytä.

Leikkaa kakku kuumalla veitsellä annospaloiksi, leikkaa hyytelö paloiksi ja leivtä crumblea lautaselle.