31.1.2012

Purjoraviolit ja pesto

Kiireetön sunnuntai vaatii että siitä lohkaistaan aimo siivu ruoanlaitolle. Mitään pikaruokaa tämä ei siis ole, mutta onneksi ylimääräiset voi vaikka pakastaa ja keittää myöhemmin valmiiksi. Ja varmasti homma sujuu nopeammin pastakoneella, mutta perinteinen kaulinkin sopii välineeksi vallan mainiosti. Raviolien ohje Glorian Ruoka&Viinistä.

Sipuliravioleja, pestoa, paahdettuja tomaatteja ja rucolaa


Raviolit:

kolmelle tai neljälle

Pastataikina:
3 dl durumvehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 rkl oliivioljyä
1 rkl vettä
1/2 tl suolaa

Mittaa aineet kulhoon, ja vaivaa taikinaa n. 10 min. Koneella pääsee vähän helpommalla. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään tunniksi.


Täyte
Purjon valkoinen osa
2 valkosipulinkynttä
150 g gryérejuustoa
2 rkl ruohosipulisilppua
1 keltuainen
Suolaa
Valkopippuria

Pilko purjon valkoinen osa ja valkosipuli niin pieneksi kuin jaksat. Kuullota pannussa. Anna jäähtyä. Raasta juusto, silppua ruohosipuli ja sekoita ne purjosilpun joukkoon. Lisää keltuainen ja mausteet ja sekoita.

Jaa taikina neljään osaan. Muotoile yhdestä osasta pötkylä ja kauli se niin ohueksi kuin pystyt. Muista käyttää työpöydällä riittävästi jauhoja! Kauli toinen taikinan pala samalla tavalla. Asettele toiselle palalle täytteestä kekoja, aika väljät välimatkat kannattaa pitää. Nosta toinen taikinansuikale kasojen päälle ja painele sormin taikinat toisiinsa kiinni. Jätä mahdollisimman vähän ilmaa kasojen kohdille. Ota muotilla raviolit irti ja nosta syrjään kuivahtamaan hetkeksi. Toista edellä olevaa kunnes taikina loppuu.
Jos ravioleja tuli liikaa, pakasta ylijääneet ennen keittämistä.

Keitä raviolit isossa kattilassa n 6 min. Tarjoile heti.



Tomaatit:

Rasia kirsikka(luumu)tomaatteja
Suolaa
Pippuria
Hyppysellinen sokeria
Rosmariinia

Laita uuni kuumenemaan 150°C. Puolita tomaatit, asettele paistonkestävään astiaan. Heitä mausteet päälle ja laita uuniin. Puol tuntia/tunti.


Pesto:
1 puntti basilikaa
kourallinen pinjansiemieniä
kourallinen raastettua parmesania
Sitruunamehua
Valkosipulinkynsi
Suolaa
Pippuria

Pieni basilika, pinjansiemenet ja valkosipuli. Sekoita kipossa, heitä joukkoon parmesan ja mausteet. Maista. Sileämmän tuloksen saa koneella, mutta veitsikin on ihan hyvä.

Paahdetut pinjansiemenet sopivat hyvin seuraan
Rucola kruunaa koko komeuden. Ja vastaraastettu parmesan.