2.1.2012

Jouluaaton enkelikakku

Tämän ohjeen löysin uusimmasta Glorian ruoka&viini-lehdestä. Ja tämä oli ihana. Kevyen kevyt, voimakkaan mausteinen, hieman hapan mutta suussa sulavan makea. Kaiken kaikkiaan kardemumma, karpalot, viikunat ja pähkinät tekivät tästä täydellisen joulujälkkärin.
Tämä myös kannattaa tehdä edellisenä päivänä jotta maut ehtivät tasaantumaan.


Neljä leivosta

Pohja:

1,75 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
0,25 tl leivinjauhetta
1/3 (luomu) sitruunan kuori
3 kananmunan valkuaista
1 dl hienoa sokeria
0,5 dl maitoa

Kostutusliemi:
1 dl maitoa
1 dl kermaa
0,5 rkl hunajaa

Kuorrutus:
200g ranskankermaa
(1 tl tomusokeria)
1 tl vaniljasokeria

Koristeet:
2 viikunaa
1 annos marinoituja pähkinöitä ja karpaloita

Marinoidut pähkinät ja karpalot:
0,5 dl pekaanipähkinän puolikkaita
0,5 dl kuivattuja makeita karpaloita
1/2 sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
1 tl kanelia

Kuumenna uuni 140°C (kaasu 2). Voitele ja jauhota vuoat. Sekoita vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe, kardemumma ja suola kulhossa. Sekoita mukaan raastettu sitruunan kuori. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten ja vatkaa kunnes vaahto on jämäkkää.
Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen parissa erässä vaahtoon. Sekoita mahdollisimman vähän, jotta kakku säilyy kuohkeana. Kaada vuokiin ja tasoita pinta.
Kypsennä 45-55 minuuttia. Älä availe turhaan luukkua ettei lässähdä. Jäähdytä kakkuset.

Irrota leivokset vuoista. Pese vuoat, ja laita niihin kelmua niin, että liepeet riittävät peittämään kakut. Pistele leivoksiin terävällä veitselle reikiä.

Valmista kostuke: Sekoita aineet keskenään. Jos hunaja ei tahdo liueta, niin voit ihan varovasti lämmittää seosta.

Kostuta leivokset liemellä. Kääri kelmu leivosten ympärille ja laita jääkaappiin vetäytymään yön yli. Laita pähkinät ja karpalot marinoitumaan kippoon ja jääkaappiin.

Voit kuorruttaa kakun hyvissä ajoin, mutta lisää koristeet vasta juuri ennen tarjoilua. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja levitä leivosten päälle.

Koristelu: Huuhtele viikunat, lohko neljään osaan ja halutessasi leikkaa kuori irti vaikka fileointiveitsellä. Asettele leivosten päälle. Kuivaa marinadia pähkinöistä ja karpaloista ja kippaa leivoksien päälle.