22.12.2013

Hipin jouluhalko

Vietimme ÄAMI:n tiptap-special editionia Hipin ollessa kokkausvuorossa. Tällä kierroksellahan meillä on teemana arvotut raaka-aineet, ja Hipille osui porkkana, lanttu ja hunaja. Tiedossa oli hyvin jouluinen kokonaisuus.

Alkuun tarjoiltiin monissa muissakin blogeissa pyörinyt, alunperin Chef Santerin lanttukeitto kanelilla ja kardemummalla, superhyvää! Pääruokana tarjoiltiin perinteinen joulupöytä modernilla twistillä:

Porkkanalaatikkoa
Keitettyjä puikulaperunoita
Rosollia (mummon reseptillä: raastettua punajuurta, granny smith-omenaa ja suolakurkkua)
Falafelejä
Merilevämätiä, punasipulisilppua ja smetanaa
Kinkkua ja kermakastiketta
Ruisleipää ja voita



Jälkiruoaksi Hippi teki perinteisen jouluhalon, hunajatäytteellä. Resepti muokattu Helsingin sanomien ohjeesta.

Puolikas pellillinen; kuudelle

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
50 g voita
0,75 dl kuohukermaa

Tee ensin kuorrutus. Sulata suklaa ja voi. Sekoita kerma joukkoon muutamassa osassa ja anna kuorrutuksen jähmettyä huoneen lämmössä useampi tunti. HS kielsi laittamasta kuorrutetta jääkaappiin, mutta meillä se kyllä vietti parvekkeella hieman aikaa, jotta jähmettyminen vauhdittui hieman.

Pohja:

1/4 dl tummaa kaakaojauhetta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
0,75 dl sokeria

Paista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon varovasti käännellen. Levitä taikina vuokaan/puolikkaalle pellille ja paista 225°C (kaasu 5) n. 6-8 min. Ripottele sillä aikaaa toiselle leivinpaperille hieman kaakaojauhoja ja kippaa kypsä pohja heti siihen. Pohja tarttuu helposti kiinni, joten tässä kannattaa olla nopea.

Täyte:

150g maustamatonta tuorejuustoa
25g voita
1/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl appelsiinimehua
1 dl kuohukermaa

Valmista täyte. Vatkaa voi ja tuorejuusto sekaisin. Lisää muut aineet paitsi kerma. Vatkaa kerma erikseen vaahdoksi. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle, levitä kerma päälle. Rullaa kääretorttu napakaksi kääröksi ja anna makujen vetäytyä vähintään muutama tunti.

Kuorruta torttu. Vetele veitsellä kuorrutteen pintaan kaarnamaista kuviota ja halutessasi voit leikata päistä palat oksiksi. Siivilöi tomusokeria halon päälle juuri ennen tarjoilua.