7.11.2013

Pappa al pomodoro - kaikkien hävikkiruokien äiti

… ja tosi hyvä tomaattikeitto.

Kuluttajaliitto järjestää parhaillaan yhteistyökumppaneidensa kanssa Hävikkiviikkoa, jolloin on tarkoistus kiinnittää entistä enemmän huomiota ruoan hävikkiin. Ne on hurjia summia mitä keskivertotaloudessa kannetaan kaupan ja jääkaapin kautta roskikseen. Ja hävettää myöntää ettei me olla paljoa parempia, erityisesti salaatit niuhtuvat lokerosaan liian usein.


Hippilä osallistuu tempaukseen vinkkaamalla kaikkien hävikkiruokien äidin ja isän, pappa al pomodoron. Pappa on alunperin Toscanalaien ruoka, joka varmastikkin kehitettiin juuri hävikin vähentämiseksi. Pappaan uppoaa niuhtuneet tomaatit, kuivat juustonkannikat, korpuksi muuttunut leipä ja viimeisiä henkosiaan talvi-ikkunalla vetelevä basilika. Ja lopputulos on iso kattilallinen höyryävän kuumaa keittoa, joka sopii marraskuuhun kuin nenä päähän.Kattilallinen keittoa

2 tlk säilyketomaatteja
(lähes ylikypsät tuoreetkin voi heitää mukaan)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
Suolaa
Pippuria
Hunajaa
Öljyä
Vaaleaa leipää
Basilikaa
Parmesan-juustoa

Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää tomaatit, vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua n 15 min, kunnes tomaatit ovat kypsiä ja liemi vähän tiivistynyt. Murskaa tomaatteja puuhaarukalla kypsymisen aikana. Lisää mausteet, hunaja, kuiva leipä kuutioina ja basilika, säästä muutama leivän pala koristeeksi. Anna kiehahtaa. Lisää kourallinen parmesania ja sekoita. Annostele lautasille, lisää muutama leipäkuutio, vähän parmesania ja basilikanlehti.

Ja keitto vaan paranee seuraavana pävänä, jolloin sitä voi vähän notkistaa vedellä, jos leipä on kauheasti turvonnut.