4.5.2011

Leipäjuttuja

Taannoinen patonkikokeilu innosti testaamaan leivän tekoa uudemmankin kerran. Tällä kertaa vähän tuunattuna, ihan pelkkä vehnäleipä kun ei Hippilän raadin mukaan maistu oikein miltään. Tähän sovellettiin tattaria ja tummaa vehnää perinteisten puolikarkeiden vehnäjauhojen kaveriksi. Mä ymmärrän niin paljon paremmin kaikkia leipähifistelijöitä.

Tehtiin tuplana

4 patonkia

Päivä 1.

1 tl hiivaa
2 dl huoneenlämpöistä vettä
2 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva veteen ja sekoita jauhot joukkoon. Laita kelmu kulhon päälle ja jätä pöydälle vähintään yön yli, mieluusti lähemmäksi 24 tunniksi.

Päivä 2.

15 g hiivaa
2 dl huoneenlämpöistä vettä
2 tl suolaa
6-7 dl jauhoja (laitettiin 1 dl tattaria, 3 dl tummaa vehnää ja loput normivehnää)
öljyä

Liota hiiva veteen ja lisää esitaikina sekä suola. Lisää loput jauhot ja vaivaa kunnes taikinassa on sitkoa. Mitä vähemmän jauhoja, sitä mehukkaampi leipä. Peitä kulho liinalla ja anna nousta reilu puolisen tuntia.
Öljyä työtaso ja kädet kippaa taikina pöydälle ja jaa se neljään osaan. Painele taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja rullaa niin kuin kääretorttu.
Laita pellille n. 1,5 kertaa pellin pituinen leivinpaperin pala, nosta patonki pellin reunaan. Rullaa seuraava patonki ja nosta se pellin puoleen väliin, nosta patonkien välistä leivinpaperi koholleen, niin että patongit noustessaan tukevat toisiaan. Rullaa loput patongit ja laita pellille samaan tapaan. Siivilöi patonkien pinnalle reilu kerros jauhoja, laita kelmu löyhästi pellin päälle, ja nosta patongit jääkaappiin nousemaan.

Päivä 3.

Laita uuni lämpeämään, kaasu 8 ja tavanuuni varmaan 300°C. Nosta patongit pöydälle uunin lämpeämisen ajaksi. Suorista leivinpaperi eli ota tuet pois (eli paista kerrallaan 2 patonkia). Viillä halutessasi terävällä veitsellä n. 1cm syvät viillot. Nosta uunin pohjalle vesiastia ja laita patongit uuniin. Laske lämpö kaasu 6 ja tavan uuni 250°C n. 5 minuutin paiston jälkeen ja paista patongit kypsäksi (15-20 min). Paista loput samaan malliin. Jäähdytä patongit ritilän päällä.

Tästä tuli lähes täydellinen Hippilän makuun, aavistuksen hapan ja sitkas mutta maistuva ja mehevä.Bonuksena vielä superhelppo vaihtoehto kaupan maustetulle tuorejuustolle:

1 pkt maustamatonta philadelphia-tuorejuustoa
nippu basilikan lehtiä
nippu timjamia

Hienonna yrtit pieneksi ja sekoita juuston joukkoon. NAM!