28.11.2014

Valkosuklaakaakao ja piparkakkumuffinssit

Yhteistyössä: Pyrex

Pyrex juhlii 100-vuotista taivaltaan, ja pyysi meitä kehittelemään klassikkoreseptistä uuden version. Me lähdimme tällä kertaa makealle linjalle, ja paistoimme joulun kunniaksi piparkakut muffinsseiksi ja keitimme kaakaon valkosuklaaseen, jonka maustoimme vaniljalla ja kardemummalla. Ihanan syntinen herkku jo sulaneen ensilumen ja pian alkavan joulukuun kunniaksi. Jos haluaa kaakaosta vielä tuhdimman, niin osan maidosta voi korvata kermalla.


Pyrex on meillä kulkenut sananmukaisesti äidiltä tyttärelle, sain klassisen lasivuoan äidiltäni, kun muutin ensimmäiseen omaan kotiini. Lasivuoka on edelleen käytössä; viime viikolla Hippi paistoi siihen porkkanaisen makaronilaatikon.


Me saimme Pyrexiltä testattavaksi alumiinipohjaisen Attraction-kattila- ja paistinpannusarjan, jossa on irrotettava kahva. Sama kahva sopii kaikkiin sarjan tuotteisiin ja kiinnittyy magneetilla. Meillä ei ole ollut pinnoitettua kattilaa iäisyyksiin, ja nyt kaakaota keitellessäni muistinkin miten ihanaa on kun maito ja suklaa ei tartu iilimadon lailla kiinni pohjaan heti kun silmä välttää. Ensikäyttökokemukset näistä siis postiivisia.


Toisena Pyrex muisti meitä muutamalla Asimetria-vuokasarjan osalla, joka on myös pinnoitettu tarttumattomaksi. Muotoiluun on myös kiinnitetty huomiota ja jokainen sarjan vuoka on epäsymmetrisen muotonsa takia helppo nostaa uuniin ja sieltä pois. Meillä testiin pääsi muffinssipelti, joka olikin huomattavasti parempi kun aikaisempi; Lidlin kahden euron muffinssipelti. Paistopinta oli nätti joka puolelta ja muffinssivuoatkin solahtivat nätisti kuppeihin.



Valkosuklaakaakao 2:lle

4 dl maitoa
50 g valkosuklaata
1 vaniljatanko
1/2 tl kardemummaa
1 dl kuohukermaa

Mittaa maito kattilaan, paloittele suklaa joukkoon. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet maidon joukkoon. Laita myös tangot kattilaan. Lisää kardemumma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen kunnes suklaa on täysin sulanut joukkoon. Ongi vaniljatanko pois kattilasta. Vaahdota kerma. Kaada kuuma valkosuklaakaakao kuppeihin ja lisää vatkattu kermavaahto päälle. Ripottele kardemummaa vielä koristeeksi.


Piparkakkumuffinssit 10 kpl

taikina:
150 g voita
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 rkl tummaa siirappia
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl muskottipähkinää
1 1/2 dl maitoa

koristeluun:
2 dl kuohukermaa
1/2 tl kanelia
kourallinen hasselpähkinöitä

lisäksi:
10 muffinssivuokaa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Lisää kananmunat.  Lisää siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen kuivia aineita ja maitoa. Sekoita varovasti taikinaksi. Asettele muffinssivuoat muffinssipellin koloihin ja nosta niihin takinaa n. 3/4 kolon tilavuudesta. Paista 200°C (kaasu 4) n. 15-20 min, kunnes kokeiltaessa tikkuun ei enää tartu taikinaa. Jäähdytä.

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta kanelilla. Rouhi pähkinät pieneksi ja paahda pähkinät. Pursota kerma muffinssien päälle ja koristele kanelilla ja pähkinöillä.